Societat 03/08/2021

El ministeri no executarà la sentència que obliga a fer el 25% de les classes en castellà a Catalunya

Segons el govern espanyol, les competències per regular-ho són de la Generalitat, que va recórrer la decisió del TSJC

ARA
2 min
Alumnes a classe d'anglès./ Xavier Bertral

BarcelonaEl ministeri d’Educació no demanarà l’execució de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga a fer com a mínim el 25% de les classes en castellà a totes les escoles de Catalunya. Fonts del govern espanyol citades per l’ACN argumenten que la sol·licitud d’executar la sentència implicaria una invasió de les competències de les comunitats autònomes i per això sostenen que regular quin percentatge de classes es fan en cada idioma correspon a la Generalitat, que va recórrer la decisió del TSJC quan es va conèixer la sentència, a finals de l’any passat.

La resposta que manté el ministeri d’Educació, ara encapçalat per la ministra Pilar Alegría, és la que també va donar a la comissió de peticions del Parlament Europeu, presidida per l’eurodiputada del PP Dolors Montserrat. En una carta que ha avançat El Mundo, el ministeri assegura que "la política lingüística a l'escola no és competència de l'Estat, sinó de les administracions educatives". Ho justifica dient que "la constitucionalitat del règim lingüístic als territoris amb llengua cooficial dependrà d'una valoració flexible que determini que les dues llengües tenen presència", així com del fet que tothom "assoleixi el domini ple i equivalent en totes dues".

En la missiva, el ministeri insisteix que les competències per establir l’idioma de les classes no és seva: "Sense que l'Estat pugui intervenir en la definició de les polítiques autonòmiques que regulin aquest deure, segons la Constitució i la consolidada doctrina constitucional". Fonts del ministeri d’Educació afegeixen que si el govern espanyol actués per demanar l’execució de la sentència, la Generalitat podria recórrer al Tribunal Constitucional (TC), que aleshores podria sentenciar que l'Estat estaria envaint les competències autonòmiques.

stats