Societat 04/07/2016

Les mongetes amb botulisme es van distribuir per un error humà

L'empresa havia aïllat el lot feia unes setmanes perquè hi havia detectat anomalies

Efe
2 min
Pots d'aliments envasats: tomàquet, llenties i mongetes seques

LogronyoL'empresa de la Rioja Hermanos Cuevas creu que els pots de vidre de mongetes amb botulisme es van arribar a distribuir a les botigues a causa d'un error humà. Segons les seves conclusions provisionals, de manera accidental es va posar al canal de venda una partida d'envasos que estava aïllada perquè s'hi havien detectat anomalies.

Així ho ha explicat avui a Efe el portaveu de l'empresa, Juan Ramón Hidalgo, després que l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentaria i Nutrició (Aecosan) hagi confirmat la presència de la toxina botulínica en un pot de vidre de mongetes blanques cuites que van consumir el passat dia 27 dos bombers de Palafrugell (Baix Empordà) hospitalitzats per un brot de botulisme, que continuen ingressats a l'Hospital Trueta de Girona amb pronòstic reservat.

Hidalgo, expert en dret alimentari, ha assenyalat que la mateixa empresa, de forma interna, va detectar el 20 de maig una anomalia de qualitat en una partida abans de sortir al mercat. La va apartar del canal de distribució, la va precintar i la va aïllar.

Des que es va produir l'alerta sanitària, la direcció de l'empresa va formar un comitè de crisi intern per "prendre ràpidament les mesures necessàries" i va iniciar una investigació interna: "En aquest moment, investiguem les circumstàncies per les quals algunes de les unitats aïllades en l'empresa van ser reincorporades accidentalment al canal de venda, i les dades provisionals indiquen que va poder deure's a un error humà en el control del producte", ha assegurat.

Ha reiterat el compromís de l'empresa de "total claredat i transparència" en aquest cas. La investigació interna de l'empresa es manté oberta per comprovar si alguns altres pots de la partida afectada, el nombre dels quals no s'ha determinat, poden estar encara en el canal de venda.

Ha aclarit que les marques investigades són Bon Preu (mongetes cuites), Condis (mongetes-beans), El Cultivador/Aldi (mongetes cuites extra), IFA Eliges (mongetes blanques cuites extra) i Hiper Dino (mongetes blanques cuites extra).

stats