Societat 14/12/2021

Monogràfic Salut Mental al Parlament

Denuncien les contencions involuntàries de les persones que pateixen brots: "Hi ha alternatives a lligar-nos al llit"

El Parlament de Catalunya fa aquest dimarts el primer debat sobre la salut mental, a petició del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha assegurat que la pandèmia ha evidenciat que hi ha una "emergència emocional" que requereix "un canvi de model i de paradigma" a partir del Parc Nacional de Salut Mental i Estat Emocional.

Aragonès ha deixat el primer torn de paraula en el debat monogràfic sobre salut mental que es fa al Parlament de Catalunya ha estat per a Mercè Torrentallé, vicepresidenta de la Federació de Salut Mental i activista d'Obertament, que ha denunciat que a dia d'avui encara es practiquin les tècniques de contenció involuntària a les persones que pateixen un brot, ja sigui una contenció física (lligats al llit) o química (amb medicació). En aquest sentit ha afirmat que "hi ha alternatives" més dignes i menys agressives.

Torrentallé ha fet una intervenció basada en la seva experiència personal, en un poble rural en què ha patit l'estigma tant ella com la seva família. "No som malalts amb potes", ha clamat l'activista, que també ha subratllat que la investigació en matèria de salut mental no té en compte el gènere i, per tant, dones com ella pateixen trastorns i descompensacions perquè la medicació no ha estat testada amb dones.

stats