Societat 19/12/2018

Mor el propietari de l'emblemàtic Cafè Zurich

Andreu Valldeperas també va ser directiu del Barça a finals dels anys seixanta

Toni Vall
2 min
Mor el propietari de l'emblemàtic Cafè Zúrich, Andreu Valldeperas

BarcelonaAl Zurich encara s'hi pot anar a passar la tarda. Encara hi pots anar a badar. Encara hi ha clients de tota la vida. Sí, el cafè Zurich de plaça Catalunya encara és una mica dels barcelonins. "Quedem al Zurich!", una frase distintivament barcelonina. De les poques que queden. Avui, aquest indret icònic, envoltat de franquícies i gentrificació, resistent irreductible, ha perdut algú molt important. El seu propietari, Andreu Valldeperas i Ros, ha mort als 93 anys després de tota una vida al peu del canó, defensant a capa i espasa el seu Zurich de les urpes dels especuladors, les grans cadenes comercials i de restauració i els grups inversors.

El Zurich va ser el projecte de la vida de Valldeperas, que se'n va fer càrrec l'any 1975 quan va morir el seu pare, Andreu Valldeperas i Juvé. Abans va ser el seu avi, Andreu Valldeperas i Jorba, qui havia emprès el negoci, l'any 1920, després de comprar la concessió de la cantina dels Ferrocarrils de Sarrià i iniciar el trajecte d'un local que esdevindria un mite. A Valldeperas, que també es va presentar a la presidència del Barça i va ser-ne directiu amb Narcís de Carreras (1968-1969) –l'home que va pronunciar per primera vegada la frase "El Barça és més que un club"– li agradava explicar que a les taules del Zurich s'hi havien fet reunions importants per preparar el cop d'estat que donaria lloc a la guerra civil espanyola. I també que en una de les seves taules es va maquinar l'assalt al Banc Central.

Escenari de tertúlies arrauxades, de reunions bohèmies i celebracions històriques, el bar ha suportat estoicament alguna batussa d'ultres passats de birra que ha acabat amb taules i cadires volant, i des de la seva terrassa s'han contemplat tristos esdeveniments recents com la baralla d'un manter i un turista i el devastador 17 d'agost.

Si el Zurich va sobreviure al naixement d'El Triangle –inaugurat el 1998–, que va liquidar dos cinemes –el Cataluña i el Vergara– i unes quantes botigues, va ser sobretot gràcies a l'obstinació de Valldeperas i els seus dos fills, els actuals gestors. En senyal de record i d'homenatge a qui va dedicar tota la vida a l'hostaleria, avui el Zurich tancarà. Un fet històric, sens dubte.

stats