Societat 07/05/2019

Mor un nadó prematur al Trueta de Girona afectat per un bacteri

L'hospital assegura que el brot està controlat i que fa setmanes que no detecten nous casos

Maria Garcia
2 min
La façana de l'hospital Trueta de Girona

GironaUn nadó prematur nascut a les 24 setmanes de gestació que estava ingressat a la unitat de neonatologia de l'Hospital Josep Trueta de Girona va morir aquest diumenge afectat per un bacteri, la Klebsiella multiresistent. El director clínic de pediatria del Trueta, Josep Mayol, ha subratllat que, tot i la presència d'aquest bacteri, la principal causa de la seva mort ha estat "la immaduresa".

"Va néixer amb una situació molt complicada: pesava només 600 grams i quan són prematurs falla tot: el sistema neurològic, el digestiu, el respiratori..., perquè no s'han acabat de desenvolupar i el bacteri té un camp abonat per proliferar", ha ressaltat. De fet, el director clínic de pediatria ha recordat que "fa 10 o 15 anys el 100% dels nadons prematurs morien", i que ara la taxa de supervivència és del 70-80%, però tot i això "són infants que tenen molts problemes de salut fins que no agafen més pes".

El director clínic ha enviat un missatge de tranquil·litat i ha deixat clar que el brot "està controlat" perquè "ja fa setmanes que no hem trobat més casos, tot i que continuem amb la vigilància". L'últim positiu que va detectar el centre gironí va ser a principis d'abril i actualment hi ha dos infants prematurs a qui han detectat la presència del bacteri però que no han emmalaltit.

Aquest bacteri va causar la mort de dos nadons a la Vall d'Hebron de Barcelona, però, segons Mayol, "no tenen cap relació", perquè en el cas de l'hospital gironí la Klebsiella "no té la mateixa soca". "Cada bacteri, tot i ser del mateix tipus, té una genètica i un patró diferents. I els casos de Girona no tenen res a veure amb els de Barcelona", ha insistit.

La unitat de neonatologia va detectar el brot de Klebsiella al mes de març, "després d'un cúmul de positius, 12, que és un nombre superior al que és habitual". Segons Mayol, de seguida van informar la conselleria, el personal sanitari, els malalts i els seus familiars, i van extremar les mesures de control i precaució al centre. Es van analitzar tots els pacients, i es van aïllar els nens i les mares portadores del bacteri, els quals van estar ingressats en un espai físic diferent i amb un personal sanitari que només els atenia a ells.

A més, es van fer 140 cultius ambientals, però, segons el director clínic, no han trobat ni el focus del brot ni tampoc la presència del bacteri, que sol viure en llocs humits. Tot i això, el personal del Trueta continua amb les neteges intensives a tots els espais, especialment a les unitats de cures intensives i neonatals.

Un bacteri present als hospitals

La és un bacteri ambiental propi de l'àmbit hospitalari i algunes àrees com les unitats de cures intensives afavoreixen el contagi dels pacients ingressats que tenen un sistema immunitari afeblit i, per tant, els infants més petits de dos anys i les persones més grans de 65 són els pacients amb més risc.

EnLa resistència als antimicrobians és una de les amenaces de futur més perilloses per a la salut global, segons l'Organització Mundial de la Salut

stats