Societat 13/10/2015

La 'llei mordassa' i el cànnabis: multes de fins a 30.000 euros per tenir una planta de marihuana al balcó

El Congrés debat aquest dimarts si despenalitzar el consum i tinença d'aquesta droga

Ara
3 min
UN FENOMEN CREIXENT  Salut reconeix que hi ha més de 350 entitats amb com a mínim 40.000 socis fumadors.

BarcelonaLa Comissió Mixta (Congrés i Senat) per a l'estudi de les drogues debat aquest dimarts si despenalitzar el consum i la tinença de cànnabis a Espanya. El debat, arran d'una proposta no de llei d'Izquierda Unida, arriba en un moment en què l'Estat penalitza més que mai la tinença de drogues.

L'anomenada 'llei mordassa', que va entrar en vigor l'1 de juliol, multa per primera vegada tenir plantes de cànnabis al balcó, i ho classifica com a infracció “greu”. Per això, estableix sancions des dels 601 als 30.000 euros per a qui tingui marihuana en zones “visibles al públic”. Aquest 'visibles al públic' va ser una incorporació posterior al text, ja que no hi era en l'esborrany que va proposar el ministre d'Interior.

Justament avui, el ple del Prat de Llobregat ha aprovat una moció a favor de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que defensa la legalització de les associacions cannàbiques, i ha instat la Generalitat a legislar sobre això. El text de la moció considera que aquest tipus de clubs són una mostra de la capacitat organitzativa de la societat actual i aposta per un gir en les polítiques públiques en matèries de drogues que apostin per l'educació en lloc de la prohibició, que porta que el seu consum es produeixi en el mercat negre.

Establir un marc normatiu clar per als clubs cannàbics

La iniciativa parlamentària al Congrés també proposa la necessitat d'estudiar i desenvolupar un marc normatiu clar per a les associacions o clubs cannàbics, amb forta presència en ciutats com Barcelona. A principis d’agost el rotatiu britànic 'The Guardian', de fet, va referir-se a Barcelona com l’Amsterdam del sud i va denunciar que, mentre en aquesta ciutat holandesa s’està restringint la venda de cànnabis, a l’Estat hi ha hagut una gran proliferació d’aquest tipus de clubs.

Així funciona una associació cannàbica legal: llegiu el reportatge de Núria Martínez Una tendència mundial

Per a la seva sol·licitud, Izquierda Unida pren com a referència un informe fet públic el 2014 a Nova York elaborat per la Comissió Global de Polítiques sobre Drogues, de la qual formen part l'exsecretari general de Nacions Unides, Kofi Annan, i un grup d'expresidents del govern de tot el món i personalitats de prestigi internacional. L'informe subratlla la necessitat que la sessió especial sobre drogues de les Nacions Unides per al 2016 suposi un “canvi radical” en la manera com s'aborda la despenalització del consum i possessió de substàncies a nivell internacional.

El món ja fa temps que ha començat a virar cap a la descriminalització, i fins i tot en alguns casos legalització d’aquesta droga. El nombre de països i regions que segueixen aquesta direcció s’estén a un ritme imparable. Consumir marihuana ja no és delicte a més de 20 països i l’Uruguai n’ha legalitzat la venda.

stats