Societat 26/11/2013

Els bisbes catalans critiquen que s'usi la Moreneta com a caganera als pessebres

Emeten un comunicat en què lamenten "profundament" que s'utilitzi la imatge de la verge de Montserrat com a "element grotesc de les figures del pessebre" i la seva imatge sigui la del "caganer"

Efe
2 min
El caganer de la Moreneta / FOTO: Caganer.com

BarcelonaLa Conferència Episcopal Tarraconense, que agrupa els deu bisbes de Catalunya, ha emès aquest dimarts una nota oficial per "lamentar profundament" que s'utilitzi la imatge de la verge de Montserrat, la Moreneta, com a "element grotesc de les figures del pessebre" i la seva imatge sigui la del caganer.

Els bisbes consideren "una falta de respecte per un símbol religiós molt estimat per tots els fidels catòlics" que una empresa de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) hagi comercialitzat una imatge de la Moreneta com a caganera.

La Conferència Episcopal Tarraconense considera que "no té cap justificació possible i fereix els sentiments dels cristians i de tota persona amb sensibilitat religiosa i educació".

També la comunitat benedictina de Montserrat ha expressat el seu malestar per l'ús de la verge negra com a caganera.

El prior de Montserrat, el pare Ignasi Fossas, ha declarat que "tenint en compte que el pessebre és una representació popular del naixement de Jesús, la figura del caganer és una derivació de mal gust".

"Es vol fer passar com a típica una cosa que és signe de decadència", ha dit el prior, en referència a aquesta figura a la gatzoneta que molts catalans col·loquen en un racó dels pessebres, de vegades amb cares de personatges populars.

"Evidentment −ha afegit Fossas−, quan posen la imatge de la verge de Montserrat ens sembla, a més de tot el que he dit abans, signe de poca sensibilitat i falta respecte per les moltes persones que es poden sentir ferides en les seves conviccions".

L'escultor i pessebrista Marc Alòs, de l'empresa Caganer.com, que ha comercialitzat la verge caganera, ha assegurat al diari 'La Vanguardia' que "com a figureta de pessebre està molt ben tractada: per davant se la veu asseguda, com estem acostumats a veure-la al tron", tot i que per darrere ensenya el cul.

stats