DIA MUNDIAL SENSE TABAC
Societat 31/05/2012

800 morts anuals menys pel tabac

La llei antitabac ja està contribuint a evitar entre 700 i 800 morts per tabaquisme passiu a Catalunya. Ajudada per la crisi econòmica, també ha comportat un descens del 16% en les vendes de cigarretes.

Lara Bonilla
2 min

BARCELONA.El tabac no només afecta qui el fuma. Al voltant de 3.000 fumadors passius moren cada any, i el risc de patir una malaltia cardíaca o un càncer de pulmó augmenta en un 25% en aquelles persones exposades al tabaquisme passiu.

La nova llei antitabac, que va entrar en vigor el gener del 2011 i que prohibeix fumar als locals i espais d'ús públic, ja està contribuint a evitar entre 700 i 800 morts per tabaquisme passiu a Catalunya, segons dades del departament de Salut.

És una de les conseqüències del primer any d'aplicació de la llei. Una altra és que ha baixat un 16% la venda de cigarretes i ha pujat un 137% la de tabac de pipa. "Ens ho hem de mirar amb prudència", reconeix Esteve Saltó, expert en tabaquisme de l'Agència de Salut Pública, ja que també hi pot influir la crisi econòmica i la pujada de preus del tabac.

No obstant, Saltó explica que les dades "reflecteixen que els fumadors fumen menys perquè està prohibit fumar en els llocs públics, potser disminueixen de 15 a 10 cigarretes diàries i això es nota a les vendes". També s'ha detectat un increment de persones que deixen de fumar. Durant els primers sis mesos l'augment va ser del 20% i ara s'ha estabilitzat en un 10%.

Endurir la norma contra el tabac

La taxa de fumadors a Catalunya es manté, però, estable en un 29,6%. El principal focus d'atenció dels metges són els joves. "Estem preocupats per les noies de menys de 25 anys, perquè observem que la quantitat de fumadors és més elevada", explica Josep Maria Ramon, cap de medicina preventiva de l'Hospital de Bellvitge. Coincidint amb el Dia Mundial contra el Tabac, que se celebra avui, Salut ha fet balanç de la nova legislació. El seu compliment ha estat "òptim". S'han fet 25.000 inspeccions i en el 99,6% dels locals no hi havia cap persona fumant. De fet, la llei ha estat ben rebuda. "S'ha acceptat en el sector de la restauració i de l'oci, i la gent és bastant respectuosa", explica Ramon. És més, segons un estudi de la Comissió Europea un 60% dels ciutadans estaria d'acord a endurir les mesures contra el tabac.

Les autoritats sanitàries adverteixen que el consum de cigarretes a les portes i terrasses dels locals no garanteix ambients sense fum a l'interior, ja que hi acaba entrant. "S'hauria de fumar a 6 o 7 metres", diu Saltó, que no creu que la llei es toqui, però aposta per l'autoregulació. Algunes escoles ja han prohibit que els pares fumin a la porta del centre. "Sembla que la societat en vol més i es promouen elements d'autoregulació que van més enllà del que s'ha legislat", subratlla. És el cas d'iniciatives com la del Camp Nou sense fum o la prohibició de fumar en algunes platges.

stats