Societat 27/04/2019

Un mosso a sou de narcotraficants o un cap de turc?

La fiscal demana 11 anys de presó per a un únic agent després d’exculpar l’antiga unitat de Trapero

Montse Riart
2 min
El jutge Joaquín Aguirre, a la porta del complex Egara dels Mossos d'Esquadra, escorcollat per ordre seva amb la Policia Nacional espanyola / EFE

BarcelonaEl 2009, un jutjat de Barcelona va obrir una investigació contra una presumpta trama de narcotràfic que va arribar a implicar mossos d’esquadra, guàrdies civils i policies nacionals, investigats per col·laborar amb els traficants –un d’ells confident policial–. Any rere any, la causa es va anar desinflant i el jutjat va exculpar els membres dels cossos i forces de seguretat l’Estat, però va mantenir en el punt de mira l’antiga unitat que en el seu moment dirigia l’ara major dels Mossos Josep Lluís Trapero. Fa uns mesos, el magistrat al capdavant de la investigació va processar els mossos i els narcotraficants, però com que l’acusació popular que liderava Manos Limpias –ara en liquidació– no va presentar escrit d’acusació i la fiscalia va exonerar la majoria de mossos es va veure obligat a arxivar aquesta part del cas.

Amb tot, la fiscalia sí que ha presentat escrit d’acusació contra l’organització de narcotraficants –liderada pel confident policial– i contra un mosso d’esquadra, a qui acusa “d’estar a sou” de la xarxa per passar-los informació. Aquest agent, que va arribar a estar unes setmanes preventivament a la presó després de ser detingut, sempre ha defensat que l’havien utilitzat com a cap de turc per arribar a implicar l’antiga unitat dirigida per Trapero.

Durant anys el mosso ha sostingut davant del jutjat que les converses telefòniques que sustenten bona part de la seva acusació estaven manipulades, i que algunes de les que es van descartar demostren la seva innocència. El jutge, però, no se'l va creure –tampoc la fiscalia–, que en el seu escrit, al qual ha tingut accés l’ARA, li demana onze anys de presó i vuit d’inhabilitació com a policia.

La fiscal Ana Gil situa a la “cúspide” de l’organització criminal el confident policial –per a qui també demana 11 anys de presó– que “controlava” amb mà de ferro els seus subordinats i el mosso, que feia veure que gaudia d’una àmplia xarxa de contactes entre la policia, tot i que, en realitat, segons la fiscal, la seva ascendència era limitada. Fent ús d’aquesta falsa posició privilegiada, la fiscal creu que el confident va embutxacar-se 2,4 milions d’euros del tràfic de cocaïna i haixix sense embrutar-se les mans, perquè els seus subordinats feien tota la feina bruta.

Mil euros i una PlayStation

En el seu escrit, Gil atribueix un paper “fonamental” al mosso, a qui acusa de tancar els ulls davant l’activitat de la xarxa, d’“abusar” del seu càrrec com a policia per facilitar informació confidencial als seus socis i d’intercedir per ells. Tot plegat, a canvi de mil euros al mes, un medicament que li havien receptat –i que valia 100 euros la capsa– i alguns regals, com ara una PlayStation. Tot i que l’agent al·lega que el seu patrimoni no reflecteix els suborns, la fiscal l’analitza i troba 120.000 euros sense justificar.

Ara caldrà veure si l’Audiència de Barcelona validarà durant el judici les proves de la fiscalia per condemnar el mosso i la resta de narcotraficants. La mateixa fiscal admet en el seu escrit que la investigació es va haver de basar gairebé exclusivament en les escoltes telefòniques als narcos i a l’agent, però ho atribueix al fet que els contactes de la xarxa amb altres policies “que no han pogut ser identificats” els permetia eludir la resta de controls, cosa que els afegia “un plus de perillositat”.

stats