Societat 05/12/2022

Els Mossos reforcen l'ordre públic per l'Espanya-Marroc

La classificació dels de Rabat per a vuitens del Mundial no va deixar aldarulls a Catalunya, però sí a Bèlgica

2 min
Els agents de la BRIMO i alguns de l'ARRO estan afectats pel nou horari

BarcelonaLa classificació del Marroc per davant de Bèlgica al Mundial de Qatar va deixar imatges de felicitat i festa en moltes ciutats del món, entre les quals Barcelona, per part dels aficionats marroquins, però l'altra cara de la moneda va ser a Brussel·les: aldarulls, cotxes cremats i desordres públics. La policia belga va haver de fer servir gasos lacrimògens i canons d'aigua per dispersar les mobilitzacions. Els Mossos d'Esquadra i el departament d'Interior no han passat per alt aquestes imatges, encara menys després que Espanya sigui el rival del Marroc a vuitens de final i una possible victòria dels de Rabat pugui fer repetir la història a Catalunya. El partit és a Qatar, a l'estadi Ciutat de l'Educació, a les 16 hores, però la policia ha preparat un dispositiu de seguretat similar al que es faria si el partit es jugués al Camp Nou o a Cornellà-El Prat.

Per això, segons ha pogut saber l'ARA, els Mossos reforçaran les unitats d'ordre públic, la Brigada Mòbil i l'ARRO, que es podran activar a qualsevol punt del país, si cal. No hi ha una xifra exacta d'agents que s'activaran, sinó que els que hi ha disponibles posaran especial atenció en el partit i entraran en acció en funció del que passi a la tarda. Alhora, el departament d'Interior ha establert un Centre de Coordinació Policial (CECOR) per fer seguiment de les possibles concentracions de seguidors. El CECOR s'activa habitualment per manifestacions, grans actes o esdeveniments que poden alterar l'ordre públic.

Barcelona, Mataró, Reus i Figueres

La classificació del Marroc per a vuitens de final no va deixar aldarulls importants al territori. Moltes persones van sortir a la plaça Catalunya de Barcelona per celebrar-ho, i unes quantes més ho van fer a Mataró, Reus o Figueres, entre altres poblacions. Per configurar aquest dispositiu especial, els Mossos posaran especial atenció en aquelles ciutats que fa pocs dies ja van viure concentracions al carrer. Fonts d'Interior admeten que a cada regió policial hi ha punts d'especial interès, però posen l'accent en l'àrea metropolitana per qüestions de densitat de població.

El reforç d'agents, però, no només és causat per la possible celebració dels aficionats marroquins, sinó també per alguns grups d'extrema dreta que estan escalfant el partit. A Madrid, per exemple, ultres de l'entorn dels Ultras Sur del Reial Madrid i del Frente Atlético han penjat missatges a les xarxes animant la població a unir-se a ells per "defensar Espanya i protegir els carrers d’actes vandàlics dels marroquins". Els missatges racistes contra la població àrab també s'han repetit a les xarxes.

stats