Societat 25/06/2013

Espadaler: “Els Mossos segueixen sent el signe més evident de la construcció nacional”

En l'acte del 30è aniversari de la primera promoció, el conseller d'Interior afirma que "en un moment ple d'incerteses com l'actual es més necessari que mai un cos policial arrapat al territori i que es faci estimar"

Agències
2 min
El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, durant l'acte del 30 aniversari de la primera promoció / MOSSOS D'ESQUADRA

BarcelonaEl 14 de juliol de 1983 va entrar en vigor la llei 19/1983, que incloïa la creació de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra. Aquest dimarts, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha destacat que 30 anys després de la primera promoció de policies els Mossos segueixen sent el "signe més evident" de la construcció nacional. Recordant dues idees de l'aleshores president de la Generalitat, Jordi Pujol, pronunciades durant la graduació d'aquesta primera jornada, Espadaler ha subratllat també que el cos ha de ser "estimat" i s'ha de fer "estimat" mantenint-se "arrapat al territori".

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha destacat que els Mossos d'Esquadra són una de les més evidents i més importants estructures d'estat que hi ha a Catalunya. El conseller d'Interior ha recordat que quan el llavors president de la Generalitat, Jordi Pujol, va lliurar fa 30 anys els diplomes als agents de la primera promoció va qualificar els Mossos d'Esquadra com una part bàsica del país i va assegurar que es tractava d'un cos estimat i proper als ciutadans. Al cap de 30 anys, segons Espadaler, les dues premisses esgrimides per Pujol encara continuen vigents.

Pel titular d'Interior, els Mossos són avui dia un dels signes "més evidents i més importants" del que suposa una "estructura d'estat", per la qual cosa ha subratllat la seva rellevància per a la construcció nacional d'un país. També ha remarcat Espadaler que, de la mateixa manera que fa 30 anys, els Mossos d'Esquadra són estimats pels ciutadans, tant per la seva professionalitat com per les aptituds i actituds dels seus agents. També ha assenyalat que els Mossos d'Esquadra són un cos professionalitzat que està al servei dels ciutadans i de les institucions de Catalunya.

Més de 300 anys d'història

La llei que va permetre recuperar en democràcia els Mossos d'Esquadra, un cos policial amb més de 300 anys d'història, va entrar en vigor el 14 de juliol del 1983, per la qual cosa aquell mateix any es va convocar la primera promoció, integrada per 266 agents, als quals es van sumar el prop d'un centenar que fins aleshores depenien de la Diputació de Barcelona.

No obstant això, no va ser fins al 1994 quan va arrencar el desplegament dels Mossos d'Esquadra com a policia integral a tot Catalunya, un cop que la policia catalana ja havia assumit les competències en trànsit (entre el 1998 i el 2000). El desplegament a Barcelona es va fer l'any 2005 i el 2008 es va concloure amb l'arribada al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre. En l'actualitat el cos està integrat per 17.160 membres, 3.624 dels quals són dones. La mitjana d'edat és de 37 anys i un 20% dels policies compten amb una formació universitària.

stats