L'Ajuntament retirarà aquesta nit totes les mostres de condol de la Rambla per museïtzar-les

Es mantindrà un petit espai memorial a l'inici de la Rambla mentre es debat una senyalització permanent per recordar les víctimes

L'Ajuntament de Barcelona retirarà aquesta nit totes les mostres de condol que la ciutadania ha anat dipositant de manera espontània a la Rambla per recordar les víctimes dels atemptats. Segons ha explicat el primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, una part representativa de les mostres es museïtzarà "perquè formin part de la memòria històrica de la ciutat". Per fer-ho, l'Ajuntament ja ha documentat de manera gràfica i topogràfica cada petit espai dedicat a les víctimes: els arbres, les rajoles, la font de Canaletes o el mosaic de Joan Miró, entre d'altres. En total, s'han catalogat i registrat 131 espais amb mostres de condol, com ara cartells, textos, espelmes, joguines, peluixos, banderes, globus o llaços negres.

Pisarello ha explicat que la petició de començar a retirar les mostres de condol prové dels comerciants i les associacions de la zona. "Estem enormement orgullosos de la reacció espontània de la ciutadania, però alhora tenim la necessitat de restaurar la normalitat a la Rambla", ha assenyalat Pisarello, que ha defensat que és essencial que aquest passeig emblemàtic "pugui recuperar-se com a eix transitable que garanteixi la vida comercial i la seguretat. La retirada de totes les mostres començarà aquesta nit a les 22.30 h pel mosaic de Miró, i la previsió és que demà al matí l'espai hagi quedat lliure. En total, el dispositiu estarà format per una trentena de persones, que retiraran els elements "amb molta cura", supervisats tècnicament per personal de l'Arxiu Municipal i el Museu d'Història de Barcelona (MUBA). També hi haurà brigades de neteja i de parcs i jardins que s'encarregaran dels elements en mal estat, com ara les ofrenes florals. 

Perquè la ciutadania pugui seguir mostrant el seu dol, l'Ajuntament mantindrà un petit espai memorial, situat al costat de l'estació de metro de Catalunya, a l'inici de la Rambla. Aquest espai serà temporal i de dimensions limitades, mentre el consistori debat una senyalització permanent per recordar les víctimes. Pisarello ha explicat que la previsió és instal·lar alguna espècie de memorial a mitjà termini que estigui acordat amb els comerciants, les associacions de la Rambla i també els grups de l'oposició. 

Convertir el dol en patrimoni per perpetuar-ne la memòria