Societat 27/07/2015

Els 5 motius per a l'esperança de Jane Goodall

La primatòloga, que avui rep el XXVII Premi Internacional Catalunya, insta els joves a "convertir el món en un lloc millor abans que se'ns acabi el temps" i els recorda que "es necessiten els diners per viure, però que no s'ha de viure pels diners"

Marc Toro
3 min
La primatòloga Jane Goodall a Barcelona / XAVIER BERTRAL

BarcelonaEntra a la sala amb discreció, com si no hagués de ser la protagonista, i els responsable de premsa la guien fins a la seva cadira. Abans de seure, deixa a la taula que té al costat els peluixos d'un mico i d'una vaca i els enfoca cap al públic, deixant clar que són importants per a ella. Mentre espera pacientment que li col·loquin el micro de corbata, observa i somriu als presents. Un somriure que ha mantindrà durant gairebé una hora de roda de premsa per demostrar que, als seus 81 anys, encara té motius per a l'alegria i per a l'esperança.

Així d'optimista ha arribat aquest dilluns la primatòloga Jane Goodall (Londres, 1934) a la sala de premsa del Palau de la Generalitat, poques hores abans de rebre el XXVII Premi Internacional Catalunya. El guardó, en reconeixement a la seva trajectòria i contribucions en l'estudi dels ximpanzés i els animals en llibertat, és un dels centenars que ha rebut al llarg de la vida, però reconeix que és un "honor". I és que no deixa de ser una altra oportunitat per difondre el seu discurs de defensa dels animals i del medi ambient, així com per fer una crida a "convertir el món en un lloc millor abans que se'ns acabi el temps".

En les intervencions que ha fet al costat del filòsof Xavier Rubert de Ventós -president delegat del premi-, Goodall ha deixat clar canviar el món encara és possible. Tot i carregar contra l'agroindústria, les grans multinacionals, les farmacèutiques o l'exèrcit i admetre les dificultats per canviar les accions i actituds que contribueixen a danyar el planeta, la primatòloga no contempla rendir-se, i ha volgut compartir els 5 ingredients de la seva recepta per a l'esperança:

1- L'energia i compromís dels joves: "Podem aconseguir una massa crítica de jovent que entengui que es necessiten els diners per viure, però que no s'ha de viure pels diners. Els diners s'han convertit en un Déu i aquí ens hem equivocat", ha opinat la primatòl¡oga, per afegir: "Si els joves perden l'esperança, llavors estarem perduts".

2- El nostre cervell meravellós: Goodall ha citat diversos casos d'innovacions tecnològiques que l'home ha creat per "viure millor". "Ara mateix podem obtenir energia del sol, del vent, de les algues!", ha exemplificat.

3- La capacitat de regeneració de la natura: la premiada ha recordat que hi ha molts llocs devastats als quals se'ls pot donar una segona oportunitat.

4- Les xarxes socials: "Si envies un missatge ben dissenyat, es farà viral i arribarà a molta gent", ha afirmat Goodall.

5- L'esperit humà indomable: "No sé quants anys em queden, però no em rendiré mentre estigui viva", ha sentenciat.

Amb tot, Goodall ha deixat clar que "hi ha persones que cada dia marquen la diferència", i s'ha mostrat convençuda que a través de les accions locals es pot aconseguir un "canvi molt gran". En aquest sentit, s'ha referit a Catalunya, país del qual n'ha reconegut "l'esforç de reconèixer que els animals tenen emocions" i la preocupació "pels animals de companyia, pels gossos, éssers vius que mereixen el nostre respecte".

De la mateixa manera, ha subratllat que "la prohibició dels toros és absolutament fantàstica i és una gran cosa", tot i lamentar que encara es permetin els correbous. En referència a Barcelona, ha celebrat els avenços perquè el zoo de la ciutat sigui del segle XXI. "Un bon zoo és aquell on els més joves fan la seva primera connexió amb els animals i se’ls encén el desig de salvar-los", considerava ella mateixa en una entrevista recent a l'ARA.

Goodall no ha marxat sense revelar el secret dels peluixos, els quals -ha dit- l'acompanyen en els 300 dies a l'any que passa viatjant pel món. La vaca, és la seva "portaveu en nom dels animals de granja dels quals s'abusa"; el mico, al qual anomena Mr.H (senyor H), és el símbol de "l'esperit humà indomable". Aquest darrer ninot li va regalar un marine de 21 anys que, després de quedar cec en un accident d'helicòpter, ha iniciat una carrera en el món de la màgia. "Encara que les coses vagin mal dades, no us rendiu", ha conclòs.

stats