Societat 19/10/2013

Els moviments socials confien que el Parlament Ciutadà sigui un contrapès polític

Hi han participat la PAH, Ecologistes en Acció, la Xarxa d'Economia Solidària, la Plataforma en Defensa d'Ebre, Ca la Dona i la Plataforma per l'Auditoria Ciutadana del Deute

Efe
2 min

BarcelonaLa vintena d'organitzacions convidades a les primeres jornades del Parlament Ciutadà, que s'han celebrat divendres i dissabte a Barcelona, coincideixen en la necessitat de mobilitzar la població per desenvolupar una democràcia participativa i assagen metodologies de funcionament que permetin vehicular propostes legislatives i accions conjuntes.

Les primeres jornades del Parlament Ciutadà han posat de manifest la coincidència ideològica i de plantejaments de diverses plataformes sectorials –hi han participat la PAH, Ecologistes en Acció, la Xarxa d'Economia Solidària, la Plataforma en Defensa d'Ebre, Ca la Dóna i la Plataforma per l'Auditoria Ciutadana del Deute– i la necessitat d'articular-se per exercir com a contrapoder i 'lobby' ciutadà.

Martí Olivella, membre del grup impulsor, ha inaugurat la trobada reclamant "un cinquè poder: el de la ciutadania activa capaç de fer sentir una veu cada vegada més harmonitzada, basada en l'equilibri entre l'interès individual i el bé comú".

Després de presentar el Parlament Ciutadà com un espai per "millorar la qualitat democràtica i dotar la societat d'una segona cambra permanent i col·laboradora per a l'expressió i la pressió ciutadanes, amb capacitat legislativa", Itziar González ha convidat els col·lectius presents a respondre a una pregunta: "Pot ajudar un Parlament Ciutadà als moviments ja actius en la construcció interna i l'expressió externa per ser un contrapès?".

La resposta ha estat majoritàriament positiva, però ha plantejat un gran repte comú: "mobilitzar al 99% de la població perquè es posi a treballar amb nosaltres", en paraules d'Enric Pons (Plataforma per l'Auditoria Ciutadana del Deute).

Ada Colau (PAH) ha corroborat la necessitat d'espais d'articulació perquè "ens enfrontem a un problema de model i de democràcia segrestada", però ha reivindicat propostes d'acció: "Ja sabem el que passa, la qüestió és què fem? Si el Parlament Ciutadà serveix per organitzar-nos, ser un contrapoder més fort i acabar amb el sistema, hi serem".

Sumar gent nova serà clau, ja que la manca de temps, mans i recursos limita la capacitat d'acció dels moviments.

Segons Jordi Garcia Jané (Xarxa d'Economia Solidària), "és moment de superar tribalismes i maximalismes, ser creatius i combinar estratègies per aconseguir una transformació global".

Itziar González ha tancat l'acte demanant "persones amb ganes de sumar esforços" i reiterant la voluntat "de facilitar la lluita i ajudar" les plataformes sectorials.

stats