Societat 18/06/2015

Uns 300.000 musulmans comencen aquest dijous el ramadà a Catalunya

El gran dejuni integral durarà prop d'un mes en una de les èpoques més dures de l'any per la gran quantitat d'hores de sol

Acn
2 min
Musulmans pakistanesos de Badalona fan l'última pregària del Ramadà al pati d'un antic institut del sud de la ciutat en una fotografia d'arxiu / ACN

BarcelonaUns 300.000 musulmans comencen aquest dijous el ramadà a Catalunya, el ritual pel qual no poden menjar ni beure durant el dia. L'esdeveniment s'allargarà aproximadament un mes, el temps que tardi la lluna nova que comença a fer tot el seu cicle. Segons el Consell Islàmic de Catalunya, és en aquesta comunitat autònoma on es concentren més musulmans del territori estatal, per la qual cosa serà la que més viurà la festa del dejuni integral. Aquest any el sacrifici és més exigent atès que s'escau en ple mes de juny, quan els dies són més llargs. El tram en què els seguidors del ramadà no podran menjar ni beure va des de les quatre de la matinada fins a dos quarts de deu de la nit aproximadament.

L'exigència física i mental que comporta un ritual d'aquest tipus s'aprèn des de ben d'hora entre els musulmans. A partir dels 13 anys els nens i les nenes ja poden fer-lo si volen. Per a ells no és una obligació, com sí ho és per a la gent gran que està bé de salut. Altres col·lectius que estan exempts són el de la gent gran, el dels malalts crònics, el de les dones embarassades o el de les que tenen la menstruació. També es permet trencar el dejuni a les persones que viatgen.

Segons ha explicat a l'ACN Jamal L Attouaki, coordinador del Consell Islàmic de Catalunya, en alguns d'aquests casos les persones afectades poden, si volen, completar el ramadà més tard. Aquest any, L Attouaki calcula que hi haurà de 29 a 30 dies de dejuni. No ofereix la xifra amb certesa total, perquè depèn del temps que tardi la lluna nova que comença aquest dijous a fer el seu cicle sencer.

És precisament aquest càlcul lunar el que fa que la festa del Ramadà no se celebri sempre les mateixes dates. Per exemple, L Attouaki explica que d'aquí a tres o quatre anys s'haurà desplaçat fins a finals de març, una època de l'any molt menys exigent atès que el dia és molt més curt.

Finalment, pel que fa als motius que hi ha darrere el ramadà, des del Consell Islàmic s'explica que primer de tot és "una obligació". Després també hi ha una qüestió de salut, un "descans per al cos" que implica una "neteja hepàtica i de líquids". Per a L Attouaki és "com portar el cotxe al taller".

Hi ha encara una tercera raó, de caire espiritual i altruista. Es tracta de "compartir la gana amb els pobres", i a l'hora de ser "més generós" i fer "més caritat", assegura el coordinador del Consell Islàmic de Catalunya.

stats