Publicitat
Publicitat

BARCELONA

Un foc en un narcopís del Raval indigna els veïns del barri

Els afectats lamenten que els camells “se senten intocables” davant la impassibilitat policial

Una veïna observa des del seu balcó, on hi ha penjat el cartell “Traficants fora del barri!”, un home que està inhalant metamfetamina als baixos del bloc. Ahir a la tarda només feia 16 hores que els baixos s’havien cremat, però un dels ferits en l’incendi ja havia tornat a ocupar el local. Dilluns a la nit, poc abans de la mitjanit, els Bombers de Barcelona van rebre l’alerta d’un foc als baixos del carrer Sant Gil número 4 bis, al barri del Raval. “El meu pare va obrir la porta de darrere i, amb l’entrada d’aire, va sortir disparada una gran bola de foc”, recordava l’ocupant del local, que -igual que el seu pare i un bomber- va ser traslladat de matinada a l’hospital per inhalació de fum.

Ahir deia que l’origen de l’incendi va ser una espelma, però els veïns creuen que les flames van començar quan els ocupants “cuinaven” droga. El fum també va deixar quatre habitants del bloc ferits per inhalació, que van ser atesos sense necessitat de ser hospitalitzats. Els veïns tenen clar que el local ocupat dels baixos on es va produir l’incendi és un narcopís i afirmen que també s’hi poden trobar articles robats. Un exemple, segons ells, és que dilluns a la nit, després que es produís l’incendi, altres traficants es van acostar al local cremat. “Ens van increpar”, explica la presidenta de la comunitat del carrer Sant Gil número 4 bis, Marifrans Pueyo. “Cada vegada se senten més forts i nosaltres ens sentim vulnerables”, afegeix Pueyo, que denuncia que els ocupants dels baixos actuen amb impunitat total.

No són els únics, perquè altres veïns del Raval asseguren que els traficants i els toxicòmans fan el mateix en diversos punts del barri. L’Eulàlia -que prefereix no dir el cognom per les amenaces que ha rebut dels traficants- creu que l’Ajuntament de Barcelona, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana començaran a actuar al Raval quan hi hagi un incident greu. “La sensació és que fins que no hi hagi sang, no faran res. Potser si a mi m’apunyalen...”, planteja la veïna, que subratlla que les batusses -amb ganivetades incloses- entre els traficants o els seus clients no han servit per frenar el problema.

“Se senten intocables”

Mentre els veïns del Raval es troben a la bústia els anuncis de fons inversors que volen comprar els seus pisos, Pueyo insisteix que els traficants “s’envalenteixen perquè se senten intocables”, ja que els ocupants dels baixos viuen al local des de fa anys. Però considera que el problema s’ha accentuat perquè els veïns no han obtingut cap resposta de l’Ajuntament o dels cossos policials des que van començar a actuar. “Fa un any i mig es va posar la primera denúncia al consistori. Als baixos ja hi havia un problema de tràfic de droga; també d’insalubritat i d’acumulació de porqueria”, explica Pueyo, que destaca que després de mesos d’espera encara és l’hora que l’Ajuntament enviï un inspector al local ocupat del bloc “per comprovar si tot això és cert o no”.

Especulació, drogues i veïns que volen viure tranquils

Pueyo exemplifica un altre entrebanc burocràtic amb la dificultat per denunciar l’incendi. “Els Mossos ens diuen que ho ha de fer l’administrador”, lamenta la presidenta de la comunitat, que concreta que la propietària del local ocupat és una entitat bancària. “No marxaran d’allà perquè no s’ha precintat l’espai ni s’ha tingut en compte què va provocar l’incendi”, critica Pueyo. De fet, fonts dels Mossos van apuntar ahir que es descartava que els baixos cremats fossin un narcopís. Un home que ahir a la tarda era davant del local assegurava que ell mateix hi havia anat a comprat marihuana. Tot i això, els efectes del foc, amb matalassos ennegrits entre una bombona de butà i trossos de vidre, no van provocar -de moment- que els baixos hagin quedat abandonats.

El problema dels narcopisos al Raval ha empitjorat en els últims dos anys i els veïns es mobilitzen des de fa mesos amb cassolades i manifestacions diàries. La policia ha fet algunes detencions però el problema continua.

Més continguts de