CONSUM TEMÀTIC
Societat 12/02/2011

El negoci De l'amor

Anna Brullet
3 min
JordiInstitucionalitzem, UB

Ja ho cantava Cole Porter: "L'amor està en venda". I sobretot ara que s'acosta Sant Valentí, s'ha materialitzat en tot tipus de productes que han envaït els aparadors. Tots, però, amb un tret comú. El color rosa i la forma de cor. Fins i tot la marca de roba interior Victoria's Secret ha tret aquest any una nova col·lecció de roba interior aprofitant l'arribada del dia dels enamorats.

Malgrat que tots els sectors consultats coincideixen a dir que Sant Valentí no és una festa amb gaire tradició a Catalunya, no han perdut la possibilitat de fer-hi negoci. I, per si de cas, han dissenyat tot tipus de productes pensats perquè els enamorats que ho vulguin puguin celebrar aquest dia, encara que sigui menys popular que Sant Jordi.

Institucionalitzem l'amor

Dies com Sant Valentí són una excusa per exterioritzar el que sentim. És l'opinió de Maria Palacin, professora de psicologia de la UB i directora del màster en anàlisi i conducció de grups. Palacin opina que això es deu a la vergonya social de demostrar les nostres emocions. "Socialment necessitem una excusa per dir-nos que ens estimem, i per això hem creat un dia a l'any en què ens donem permís per asseure'ns un al davant de l'altre i dir-nos que ens estimem", diu Palacin. A més d'aquestes raons, però, també parla d'un motiu principal: el comercial.

El llibre es cola a Sant Valentí

Sant Jordi, la competència directa de Sant Valentí, també és el dia en què el llibre és l'estrella indiscutible. Aquest any, però, les editorials l'han volgut colar també a Sant Valentí.

L'editorial Pòrtic ha tret aquests dies al mercat T'estimo tant! , del psicòleg Xavier Guix. Un llibre que van presentar aquesta setmana amb gran èxit a Barcelona. Es tracta d'un assaig de Guix sobre la tipologia de relacions afectives. Josep Lluch, editor de Pòrtic, explica que tenien pensat treure'l més tard, però l'editorial castellana va voler avançar la publicació pensant que es vendria molt bé per Sant Valentí.

Tot i no haver-s'ho plantejat, creuen que pot ser una bona opció per aquestes dates. "Pel títol que té, pensem que és un llibre que es pot vendre molt bé coincidint amb Sant Valentí. El seu títol, T'estimo tant! , és el que s'acostumen a dir les parelles aquests dies i, quan el regalin a la parella, pot sonar a una ofrena amorosa. Quan llegeixin el llibre, però, es trobaran que no és ben bé això, sinó un assaig en clau d'autoajuda sobre les relacions de parella", explica Lluch.

Proa també acaba de publicar un recull de frases de Paulo Coelho amb l'explícit títol de L'amor . Josep Lluch explica que és el primer any que editen llibres com aquest coincidint amb Sant Valentí. Tot i que la idea ha sorgit dels editors castellans, on aquesta festa té molta més tirada, des de Catalunya estan a l'expectativa de si la iniciativa té èxit o no.

Columna ha aprofitat aquests dies per publicar Carolina s'enamora, l'últim llibre de la saga romàntica de Federico Moccia, un dels grans èxits literaris dels últims anys. És un fenomen que ha agafat tanta importància que fins i tot ha fet perillar un pont de Roma al qual els aficionats penjaven cadenats imitant els personatges de la novel·la.

També ha publicat aquests dies Les parelles felices tenen un secret , un llibre de Clara Gràcia, amb l'aclaridor subtítol Com construir una relació sentimental sòlida . Un altre títol d'autoajuda ideal potser no per regalar-lo a la parella, però sí per regalar-se'l a un mateix tots els que amb tant d'amor per tot arreu pensin a arreglar la seva vida sentimental.

Tot i la coincidència en el temps, Dina de la Lama, editora de Columna, diu que els llibres d'aquest tipus tenen molta tirada tot l'any, no només per Sant Valentí.

Flors i dolços, un clàssic

Entre els regals romàntics, el clàssic entre els clàssics són els dolços de tot tipus i les flors. I pastissers i floristes també aprofiten aquestes dates per treure els seus millors productes temptant els enamorats, més disposats que mai a fer un regal a la parella. Si més no perquè aquest dia toca.

Jaume Mateu, president de l'Associació d'Empresaris Majoristes de Flors de Mercabarna diu, però, que la crisi també ha arribat a aquests regals. Tot i això, diu que les flors, com que són un dels regals més econòmics, encara es mantenen relativament. Les que tenen més sortida són les orquídies, que ja són cares tot l'any, i les roses que són més cares que per Sant Jordi, ja que Sant Valentí se celebra a tot el món i, per tant, n'hi ha molta més demanda.

Els pastissers també aprofiten la data. El Gremi de Pastissers de Barcelona i Província ha creat per a l'ocasió els cors de Sant Valentí. Un pastís que té una mida ideal per compartir amb la parella, de tots els gustos possibles, però sempre amb forma de cor.

stats