CIÈNCIA
Societat 30/03/2012

Dimiteix el responsable de l'experiment fallit que deia que els neutrins eren més ràpids que la llum

El professor Ereditato va liderar la prova que va posar en dubte les teories d'Einstein. Un mala connexió entre un GPS i un ordinador va donar una dada equivocada

Efe
1 min

RomaEl físic italià que va liderar l'experiment que va detectar neutrins que suposadament viatjaven més ràpid que la llum ha dimitit. La troballa contradeia la teoria de la relativitat d'Einsten i va sacsejar el món científic. Antonio Ereditato era el portaveu de l'experiment OPERA.

Un responsable de l'Institut Italià de Física Nuclear ha assenyalar que l'entitat "ha pres nota de la dimissió del professor Antonio Ereditato com a portaveu de l'experiment OPERA". La marxa del professor arriba després que alguns dels seus col·legues li demanessin la dimissió.

El setembre de l'any passat els responsables de l'experiment OPERA van confirmar que havien constatat l'existència de neutrins, un tipus de partícules subatòmiques, que viatjaven a una velocitat superior a la de la llum, cosa que la física considerava impossible fins al moment.

Al febrer, però, la prestigiosa revista 'Science' va posar en dubte la prova. L'experiment seria en realitat resultat d'un cable mal connectat. "Una mala connexió entre un GPS i un ordinador és sens dubte l'origen de l'error", assegurava la revista nord-americana.

Un mes després, un nou experiment del laboratori italià de Gran Sasso va refutar les conclusions preliminars d'OPERA i va confirmar que els neutrins no són més veloços que la llum.

stats