Societat 23/02/2012

Els neutrins no són més ràpids que la llum: un cable mal connectat qüestiona l'experiment que va fer trontollar les teories d'Einstein

Una mala connexió entre un GPS i un ordinador va donar uns resultats erronis, segons la prestigiosa revista 'Science'

Agències
1 min

Doncs no, els neutrins no són més ràpids que la llum. Els resultats de l'experiment Òpera, que va sacsejar el món científic en mesurar a finals de setembre neutrins a una velocitat superior a la de la llum, serien en realitat resultat d'una mala connexió, segons informa la prestigiosa revista 'Science'.

"Una mala connexió entre un GPS i un ordinador és sens dubte l'origen de l'error", assegura la revista nord-americana, que cita "fonts pròximes a l'experiment".

A finals de setembre els experts de l'equip Òpera van anunciar que havien vist neutrins recórrer els 730 km que separen les instal·lacions del Centre Europeu de Recerca Nuclear (CERN), a Ginebra, del laboratori subterrani de Gran Sasso (Itàlia) uns 6 km/s més ràpid que la llum i arribar 60 nanosegons abans.

La majoria dels experts no s'acabaven de creure que una partícula elemental de la matèria hagués pogut superar la velocitat de la llum, considerada el "límit infranquejable" de la relativitat general d'Einstein.

Segons 'Science', els 60 nanosegons d'avantatge dels neutrins sembla que procedeixen de la mala connexió entre una fibra òptica que uneix el GPS utilitzat per corregir el moment precís en què arriben els neutrins i una targeta electrònica en un ordinador.

Nous estudis seran, però, necessaris per confirmar aquesta teoria, afegeix la publicació.

stats