Societat 14/02/2013

Un jutge imputa un sergent i un caporal dels Mossos pel cas d'un jove que va perdre un ull per una pilota de goma

Nicola Tanno va resultar ferit prop de la plaça Espanya durant la celebració de la victòria de la selecció espanyola de futbol. L'Audiència de Barcelona demana al magistrat que citi a declarar els responsables del dispositiu

Isaac Salvatierra
2 min
Nicola Tanno / STOP BALES DE GOMA

BarcelonaUn jutge ha imputat un sergent i un caporal de la Brigada Mòbil dels Mossos –la Brimo– per les ferides causades a un jove italià al juliol del 2010 a Barcelona, durant els incidents que hi va haver la nit de la victòria de la selecció espanyola de futbol a la plaça Espanya. Nicola Tanno va perdre un ull quan creuava la Gran Via. En la càrrega policial es van disparar 25 bales de cautxú. Fins ara la investigació no ha pogut aclarir quin escopeter va disparar el tret, i per aquesta raó el jutge instructor es negava a imputar cap agent. Tanmateix, Tanno va presentar un recurs que va tenir el suport de la Fiscalia. L'Audiència de Barcelona va estimar el recurs i ha ordenat al jutjat d'instrucció que citi els policies imputats. La imputació, que es fa "complint el que ha ordenat l'Audiència Provincial", s'adreça als agents de grau superior responsables dels escopeters del dispositiu, un sergent i un caporal. El jutjat d'instrucció número 27 de Barcelona els ha citat a declarar el 4 de març.

Nicola Tanno va perdre l'ull dret a causa del tret i va patir fractures als ossos de la cara i un hematoma cerebral. El seu testimoni el recull la web de l'associació Stop bales de goma.

En declaracions a l'ARA, el jove italià ha celebrat la notícia i ha dit que espera que serveixi per aclarir el cas. Admet també que la pressió social pot haver forçat el fiscal a demanar la imputació dels dos comandaments.

La imputació dels dos agents arriba en ple debat sobre l'ús de les pilotes de goma per part dels Mossos d'Esquadra arran del cas d'Ester Quintana, que va perdre un ull durant la manifestació de la vaga general del 14-N. Un altre jutge investiga el cas de Quintana. L'aleshores conseller d'Interior, Felip Puig, ha negat en tot moment que una pilota de goma causés la pèrdua de l'ull de Quintana, tot i els vídeos en què es demostra que es van disparar projectils a la zona on es trobava la dona. El mateix president Mas ha obert la porta a estudiar l'ús de les pilotes de goma.

Aquest dijous a la tarda hi ha convocada una concentració a la plaça Sant Jaume convocada per la plataforma Ojo con tu ojo, creada arran del cas Quintana. Segons Stop bales de goma, 8 persones han perdut un ull els últims anys a Barcelona a causa de pilotes de goma.

stats