Ciència
Societat 05/10/2011

Els nivells de gel a l'Àrtic cauen fins al segon mínim històric

La superfície d'aquest setembre disminueix fins als 4,33 milions de quilòmetres quadrats, una xifra que s'aproxima al nivell més baix, assolit el 2007

Efe
1 min
La NASA informa d'un segon rècord de desglaç a l'Àrtic

WashingtonEls nivells de gel a l'Àrtic van caure fins a arribar el seu segon mínim històric al setembre, amb una superfície de 4,33 milions de quilòmetres quadrats, una xifra que s'aproxima al nivell més baix, assolit el 2007 .

Ho ha comunicat aquest dimecres la NASA, després d'analitzar les dades rebudes a través d'un satèl·lit, que indiquen un estiu amb temperatures més altes de l'habitual sense arribar als registrats el 2007.

De forma natural, la capa de gel de l'Àrtic creix cada hivern, disminueix a l'estiu, i arriba als mínims anuals el mes de setembre, que aquest any s'ha situat en una mitjana de 4,61 milions de quilòmetres quadrats. No obstant això, el registre de 4,33 milions de quilòmetres quadrats assolit el passat 9 de setembre situen el 2011 com l'any amb el segon mínim històric en un dia i en la mitjana mensual.

Les xifres s'emmarquen en la tendència dels últims 30 anys, en què la superfície de la capa de gel de l'Àrtic ha disminuït, especialment, a causa de les temperatures més altes que ha comportat el canvi climàtic. El gel de l'Àrtic ha minvat un 12% cada dècada des del 1979.

Els científics alerten que l'Àrtic podria perdre gairebé la totalitat de la seva capa de gel a l'estiu del 2100, però les dades dels darrers anys indiquen que la disminució de la superfície i del gruix ha avançat més ràpidament del previst.

stats