MAL TEMPS I VACANCES

La Marta, que viu a Londres i intenta des de dissabte volar a Barcelona, és un dels milers d'afectats per la neu i el caos aeri

"I si no arribo per Nadal?"

L' únic que vol la Marta Firestone és "poder passar el Nadal amb la família, a Catalunya". Aques ta catalana casada amb un anglès viu a Londres des del 2005. Fa tres mesos va comprar el bitllet per venir a passar les festes amb els seus. La data de sortida era el dissabte 18 de desembre. Però dissabte passat un temporal de neu va provocar centenars de cancel·lacions als aeroports anglesos i sobretot a Heathrow. La Marta, el seu marit i el seu fill de 16 mesos no van poder volar. Els van posposar el vol per diumenge, més tard per dilluns, i finalment els han donat plaça el dijous 24 al vespre. Però British Airways no els garanteix el vol. Dependrà del temps. Heathrow -l'aeroport amb més trànsit d'Europa - és un dels més afectats pel temporal que afecta el centre i nord d'Europa des de fa dies i ahir continuaven les cancel·lacions. La Marta confia que la situació s'arregli perquè no té alternatives: l'Eurostar està col·lapsat i no vol viatjar en cotxe amb el nen petit. La seva història és similar a la de milers de persones que només volen tornar a casa per Nadal i aquest any se'ls ha complicat. Un 32% dels vols que es fan aquestes festes són per passar el Nadal en família, segons Last Minute.

Als altres aeroports europeus ahir es van repetir les cancel·lacions tot i que van ser menys que durant el cap de setmana. A Frankfurt, l'aeroport no va funcionar durant quatre hores per culpa de les nevades. A París, Brussel·les i Amsterdam, en canvi, els avions van poder sortir amb relativa normalitat. El comissari europeu de Transport, Siim Kallas, va qualificar la situació als aeroports "d'inacceptable" i va demanar que se'n reforci l'estructura perquè puguin operar en condicions meteorològiques adverses.

Més continguts de