La noia a qui van negar la matrícula a Còrdova és finalment acceptada, però no sap si tornarà a Catalunya

Carmen Hidalgo, a qui van negar la matrícula perquè no havia cursat el currículum andalús, ha sigut acceptada després que el seu cas sortís a TV3 i hi intercedís la Generalitat

Carmen Hidalgo, una noia catalana, es va traslladar fa uns mesos a Andalusia amb la seva família per motius laborals. Havia fet la selectivitat a Catalunya però es va preinscriure a Còrdova per cursar estudis de filologia hispànica a la universitat de la ciutat andalusa. Tot i tenir un 11,5 de nota ponderada de les PAU, però, la seva sol·licitud li va ser denegada perquè el currículum que es cursa a Catalunya no és el mateix que a Andalusia. La Carmen havia cursat literatura catalana i literatura castellana, mentre que els alumnes del batxillerat a Andalusia fan literatura universal.

A partir d'aquella primera negativa la Carmen va començar un llarg procés burocràtic per tal d'aconseguir que la seva sol·licitud fos acceptada. Una vegada rere l'altra les seves instàncies van rebre sempre respostes negatives que adduïen problemes tècnics. Ni el departament andalús d'Ensenyament ni el ministeri espanyol van saber donar una resposta positiva a l'alumna, i adduïen que la seva situació acadèmica no era vàlida. Així ha passat tot l'estiu fins que, ara fa dos dies, el seu cas va sortir al 'Telenotícies' de TV3. 

L'emissió de la notícia a TV3 va impulsar la Generalitat a intervenir en el cas per resoldre el problema. Ensenyament es va posar en contacte amb el departament andalús i, aquest mateix divendres, la Carmen ha rebut el vistiplau de les autoritats educatives de la Junta, que li han informat que finalment sí que podrà matricular-se a la universitat de Còrdova. Des de la Generalitat s'assegura que tot ha estat un problema burocràtic i jurídic. Tant el departament català com l'andalús han coincidir a assenyalar que tot ha estat un "malentès". Segons la noia, ella és l'única estudiant catalana que ha demanat matricular-se en un centre andalús, i a Madrid es referien al seu cas com "el cas català".

Fonts de la Secretaria d’Universitats han informat a Europa Press que el cas "afectava els drets" de l’estudiant, ja que, com que hi ha districte únic, els estudiants poden demanar plaça a qualsevol universitat de l'Estat, independentment del lloc on hagin cursat el batxillerat. Catalunya, de fet, rep nombrosos estudiants que han estudiat el batxillerat a diferents comunitats autònomes espanyoles però que trien el nostre país per fer els seus estudis universitaris. La Generalitat considera que la negativa de la Junta i la falta d'una resposta adequada per part del ministeri es deu a una interpretació errònia de la normativa.

Tot i la resolució favorable del cas, no està clar que la Carmen acabi matriculant-se a Còrdova, com tenia previst. En declaracions a Catalunya Ràdio la noia ha lamentat que el seu expedient acadèmic no hagi estat considerat vàlid fins que el seu cas l'ha recollit TV3 i hi ha intervingut el departament d'Ensenyament català. La Carmen ha assegurat que, després del cas, la seva família estudia ara la possibilitat de tornar a Catalunya, tot i que havien marxat a Andalusia -terra dels seus avis- perquè el pare hi havia trobat feina.