Societat 23/06/2012

Normalitat a les farmàcies en l'arrencada de l'euro per recepta

Només alguns establiments aïllats tenen problemes amb el sistema informàtic

Auri Garcia Morera
2 min
Els farmacèutics ja cobren l'euro per recepta a Catalunya

BarcelonaEl primer dia d'aplicació de l'euro per recepta ha arrencat amb normalitat a les farmàcies, que han tingut molt poca activitat perquè els clients ja havien avançat les compres de medicaments abans de l'entrada en vigor de la taxa. Després de visitar una desena de farmàcies de Barcelona, l'ARA ha pogut comprovar que la majoria han començat a aplicar l'euro per recepta sense cap contratemps, i que només alguns establiments aïllats tenen problemes amb el sistema informàtic.

Una de les afectades per aquests problemes ha estat la Farmàcia Vallcorba, al barri de Gràcia de Barcelona, que una hora després d'obrir encara no havia aconseguit solucionar la incidència. "Ho he estat comprovant, i de moment no em funciona", explicava l'Àlex, treballador de l'establiment. "He estat parlant per telèfon amb l'informàtic, però no he aconseguit res", afegia. Aquests problemes, però, han afectat ben pocs compradors. Les farmàcies preveuen un dia tranquil, amb molt poques vendes amb recepta.

Taxa envoltada de polèmica

La nova taxa farmacèutica de la Generalitat ha entrat en vigor aquesta mitjanit després d'uns dies de polèmica en què el mateix president, Artur Mas, s'ha vist obligat a sortir a defensar-la. "L'euro per recepta és aquí per quedar-se, no es fa per caprici sinó perquè ho necessita el sistema sanitari", va dir Mas aquest divendres des de Nova York. Entitats com el Col·legi Oficials d'Infermers i Infermeres de Barcelona o la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat han estat crítics amb la taxa, igual que diversos partits de l'oposició.

Entre les principals claus de l'euro per recepta hi ha el fet que els medicaments de menys d'1,67 euros n'estan exempts, que el màxim que es pot arribar a pagar és de 5 euros mensuals, que els beneficiaris del PIRMI o els que cobren pensions no contributives no l'han de pagar, o que els ciutadans que es neguin a pagar l'impost han d'omplir un document i s'enfrontaran a un recàrrec del 20%.

stats