SALUT
Societat 11/06/2018

El nou Hospital Trueta, a Girona o a Salt?

El Govern rep pressions per la ubicació del centre hospitalari

Maria Garcia
3 min
El nou Hospital Trueta,  A Girona o a Salt?

GironaUna de les decisions més transcendentals per a les comarques gironines que haurà de prendre la nova consellera de Salut, Alba Vergés, serà la ubicació i les característiques del nou Hospital Josep Trueta, un projecte constructiu que l’exconsellera Marina Geli va intentar tirar endavant però que amb la crisi econòmica es va quedar en un calaix fins que l’exconseller Toni Comín el va ressuscitar.

La recuperació del projecte va aixecar polseguera perquè algunes veus, com el cardiòleg Ramon Brugada, van apostar per construir el nou centre a Salt -i no a Girona-, al costat del Parc Hospitalari Martí i Julià, on hi ha també l’Hospital de Santa Caterina, i que queda a tocar del terme municipal gironí. I ràpidament van sortir veus a favor d’una opció o l’altra, cosa que va propiciar una disputa territorial entre Girona i Salt atiada per la campanya que va engegar l’alcaldessa gironina, Marta Madrenas, per sumar aliats per retenir l’hospital a la capital. Durant el seu mandat, Comín no es va mullar per cap municipi, però el projecte de construcció del nou Trueta no pot esperar més i aquesta legislatura la nova consellera haurà de prendre una decisió que “marcarà la qualitat assistencial de la demarcació durant els pròxims 50 anys”, segons recalca el president del Col·legi de Metges, Josep Vilaplana.

Precisament, la majoria dels metges es decanten per Salt, i 34 caps de serveis del Trueta van signar una carta on, sense especificar la ubicació, apostaven per un nou centre que unís “esforços i equips amb els del Santa Caterina” i en què “s’unifiquessin” els dos hospitals, a més de les Facultats de Medicina i Infermeria de la Universitat de Girona (UdG) i les instal·lacions de recerca biomèdica de l’Idibgi.

“No tindria lògica tenir dos hospitals mitjans a dos quilòmetres de distància si en pots fer un de gran que concentri una gran quantitat de serveis assistencials, de recerca i de docència, i que atregui professionals d’alt nivell”, apunta Vilaplana, que reclama que es prioritzin els criteris tècnics i assistencials “per sobre dels territorials”. Una demanda molt similar a la que fan des de la Universitat de Girona. El seu rector, Quim Salvi, no es decanta per una ubicació concreta, sinó que aposta per escollir “aquella que permeti maximitzar els criteris tècnics, assistencials, de formació i d’oportunitat”. També es mantenen en una posició neutra dos sindicats, CATAC i UGT. Mentre que els primers creuen que s’hauria de decidir “escoltant totes les persones”, la UGT reclama que “primer es decideixi quin model de gestió sanitària es vol”.

Per contra, el Col·legi d’Infermeres i Infermers considera que la millor opció són els terrenys que Girona ha ofert al barri de Domeny: “A Salt ens fa por que l’espai quedi petit massa aviat”, va subratllar la presidenta, Carme Puigverd. Una visió que comparteixen des dels sindicats SATSE i CCOO, que recorden que el Trueta ha de donar servei a unes 800.000 persones “que necessiten un accés ràpid, fàcil i pràctic”, i deixen clar que Girona “no pot ser l’única capital catalana sense hospital públic”. Ara bé, totes les veus coincideixen que s’ha de decidir amb celeritat “perquè les obres duraran uns deu anys”, i avisen que el nou centre no pot tenir menys llits que l’actual, tal com es preveu en el projecte presentat per Madrenas, en què es vol passar dels 360 llits actuals a 290.

Pel que fa als ajuntaments, el de Salt sempre ha deixat clar que “no entrarà en disputes territorials” perquè considera que “Salut ha de prendre la decisió basant-se en criteris tècnics i assistencials”, mentre que Girona va presentar fa poc un informe, que va costar 17.000 euros, que avala la idoneïtat dels seus terrenys.

stats