Brots de covid

Dotze dels estudiants que el jutjat va desconfinar a Mallorca donen ara positiu

Ja s'ha detectat covid-19 en 1.610 joves vinculats als viatges d'estudis a les Balears

Elena Navarro
2 min
studiants sortint de l'hotel Bellver de Palma.

PalmaDotze estudiants confinats a l'hotel Palma Bellver, a Mallorca, perquè es consideraven contactes estrets del macrobrot originat pels viatges d'estudis, han donat positiu de covid-19 després de la interlocutòria judicial que els permetia deixar l'aïllament. Així doncs, tot i la decisió judicial que els autoritzava a desconfinar-se i que alguns ja tenien les maletes fetes, al final s'han hagut de quedar a Palma en quarantena.

Segons el director de gestió i pressupostos del Servei de Salut, Manuel Palomino, una trentena dels 181 joves que van poder deixar l'aïllament gràcies a la decisió judicial van acceptar sotmetre's a un cribatge d'última hora. Ara mateix els joves peninsulars infectats que continuen aïllats a Mallorca són 75, i la taxa de positivitat d'aquest brot concret arriba al 26%. Setze continuen ingressats a l'Hospital de Son Espases, en estat lleu, i la resta són a l'hotel Bellver. Ara per ara no s'ha detectat que hagin infectat cap mallorquí.

A més, la conselleria de Salut balear està fent l'estudi de contactes de cinc joves més contagiats, per determinar si tenen cap relació amb aquest brot concret. Es tracta de joves que formaven part d'altres grups que també havien viatjat a l'illa.

Aquest dijous a primera hora han començat a tornar els estudiants confinats amb PCR negativa o sense prova feta. Després que aquest dimecres el jutge aixequés el confinament dels joves que no havien donat positiu, el Govern va decidir llogar un vaixell per transportar-los a València perquè cada comunitat autònoma es fes càrrec de traslladar-los fins a casa seva. Tot i això, la majoria d'estudiants van deixar l'hotel Palma Bellver pel seu compte, sense seguir la recomanació del Govern balear i tot just 118 dels 181 desconfinats han decidit viatjar a la Península amb el vaixell que ha facilitat l'executiu. Alguns ja s'havien escapat de l'hotel fins i tot abans de la interlocutòria judicial.

Segons les últimes dades, el macrobrot dels viatges d'estudis –el més gran a escala estatal de tota la pandèmia– ja afecta onze comunitats autònomes i ha causat almenys 1.610 contagis, informa Europa Press. Els últims casos s'han detectat a Castella i Lleó, amb 23 contagiats i 79 contactes estrets. Madrid és el territori amb més contagiats, amb 662 casos. Galícia en té 155, el País Basc 189, Andalusia 179, el País Valencià 70, Catalunya 166, Múrcia 69, Castella-la Manxa 19 i l'Aragó 10. Pel que fa a Menorca, la xifra de joves catalans infectats ascendeix a 311.

stats