Societat 09/09/2017

Els nutricionistes alerten sobre els falsos especialistes en dietes

Col·legis professionals, societats científiques i entitats de pacients preparen un manifest de posicionament

Lara Bonilla
3 min
L’interès i la sensibilització que actualment hi ha per la nutrició també ha comportat que apareguin “falsos especialistes” que prescriuen pautes alimentàries sense evidència científica.

BarcelonaEl fenomen no és nou però consideren que ara ha anat massa lluny. Paleodietes, dietes anticàncer, dietes sense gluten sense prescripció mèdica, dietes miracle, dieta baixa en histamina, retirada dràstica de determinats aliments... Els dietistes nutricionistes alerten de l’augment de falsos especialistes “que usen fórmules màgiques i juguen amb la salut”, en paraules de Nancy Babio, presidenta del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat). Aquest col·legi està impulsant un manifest de posicionament que pretén sumar el màxim nombre d’entitats entre associacions de pacients, col·legis professionals i societats científiques, com ara psicòlegs, endocrins i neuròlegs, perquè les pseudoteràpies són presents en diferents disciplines. Al document, que hauria d’estar enllestit a la tardor, volen alertar sobre l’augment d’especialistes que prescriuen tractaments sense base científica i també volen reclamar mesures a l’administració.

Els professionals han decidit que ha arribat el moment d’alçar la veu contra les pseudociències, perquè adverteixen que estan guanyant presència i credibilitat en part, també, per la difusió que se’n fa des dels mitjans de comunicació. Per això, també demanen als mitjans que recorrin a “fonts fiables” d’informació, com ara entitats científiques, col·legis professionals, facultats i especialistes “de veritat”. També denuncien que hi ha casos de dietistes, de fisioterapeutes i de metges que envaeixen terreny d’altres especialistes. “No puc parlar d’especialitats per les quals no estic formada. Hi ha gent que parla d’aliments o dietes que curen malalties com el càncer”, diu Babio, que recorda que el reial decret 1907/1996 sobre publicitat i promoció comercial de productes, activitats o serveis amb pretesa finalitat sanitària ho regula. “I això s’ha de fer valer perquè protegeix la salut pública”, afegeix. Babio és crítica amb la moda de la retirada del gluten sense prescripció mèdica. Lamenta que aquesta “banalització” la pateixin sobretot els celíacs, que són els que “realment necessiten una dieta sense gluten”. Una altra dieta de moda és la paleodieta, que, segons Babio, “no té evidència científica”, i recorda que la dieta amb màxim nivell d’evidència científica és la mediterrània.

Els nutricionistes reconeixen que l’intrusisme en el seu camp és molt habitual. “Tots mengem i és un acte que fem de tres a cinc cops al dia i tothom creu que en pot parlar”, assegura la presidenta del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes, que insisteix que “la ciència no és opinable” i s’ha de recórrer a “professionals sanitaris especialitzats”. “Dir que prenent quatre infusions redueixes la possibilitat de tenir càncer o, encara pitjor, de fer metàstasi, pot tenir greus conseqüències perquè hi ha persones que abandonen el tractament que realment han de fer”, assegura Babio, que explica que és habitual que el professional hagi de dedicar una bona part del temps a la consulta a desmentir falsedats.

El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes se suma així a la croada contra les pseudociències que ja va posar en marxa el Consell de Col·legis de Metges i la Societat Catalano-Balear de Cures Pal·liatives, que el mes de juny van presentar un document de posicionament per recordar als professionals sanitaris quines són les conductes correctes. “Ja era hora que les societats científiques es despertessin contra la pseudociència”, indica l’endocrinòleg Andreu Nubiola. Nubiola també fa autocrítica. Considera que aquests “falsos especialistes” han guanyat terreny perquè els metges tenen poc temps per als pacients. “Potser mirem massa l’ordinador i els altres miren més a la cara”, diu. Aquest endocrinòleg també reconeix que quan la medicina científica “no dona solucions”, el pacient “busca més enllà” i “busca solucions fàcils a problemes que no tenen solucions fàcils”.

Els professionals també demanen a les universitats que tinguin més control sobre els estudis de postgrau que ofereixen.

Nutricionistes al CAP

El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes també demana que s’incorpori la figura del dietista nutricionista a l’atenció primària per prevenir malalties cròniques. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), sis de cada deu malalties estan relacionades amb l’alimentació: hipertensió arterial, consum d’alcohol, colesterol elevat, deficiència de ferro, sobrepès i obesitat. “El centre d’atenció primària és el lloc on acudeix el 70% de la població catalana i no hi som”, diu Babio.

El dietista nutricionista sí que és present als hospitals catalans però Babio considera que en una ràtio “inadequada”. També argumenta que un bon assessorament dietètic podria suposar un estalvi econòmic: “Fer prevenció és més barat que fer tractament”. La presidenta del CoDiNuCAt ja va demanar aquest estiu al Parlament la incorporació de dietistes al CAP.

stats