SALUT
Societat 15/01/2016

Objectiu: aconseguir 7.000 donacions de sang extres

Comença la marató de donants de sang 2.0 per garantir les reserves per als pròxims dies

Lara Bonilla
2 min
La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, donant sang/FRANCESC MELCION

BarcelonaLa campanya de donació de sang més gran de l'any comença aquest divendres a la plaça Catalunya de Barcelona i s'allargarà fins al 22 de gener en els principals hospitals catalans. El Banc de Sang i Teixits de Catalunya s'ha posat com a objectiu aconseguir 7.000 donacions de sang extres per garantir les reserves per als pròxims dies, en els quals el fred i la grip fan preveure que les donacions baixaran. La marató de donants de sang 2.0 es fa coincidint amb el moment en què les reserves són més baixes, just després de les Festes de Nadal.

Ara mateix hi ha reserves de sang per a vuit dies, però hi ha dèficit dels grups negatius.

Cada any 100.000 persones necessiten sang a Catalunya, i es calcula que una de cada cinc persones necessitarà sang o algun derivat durant la seva vida. Amb el lema ''La sort de donar sang', la marató vol destacar la posició privilegiada de les persones sanes que poden fer el gest i salvar vides. La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha estat una de les persones que aquest divendres al matí ha donat sang. Persones que han necessitat sang faran d'Ambaixadors 2.0 de la donació de sang i dinamitzaran l'esdeveniment a través de les xarxes socials.

El descens de les donacions que es registra des de ja fa uns anys en diferents països del món ha fet que cada cop siguin més necessàries les campanyes per incentivar una donació constant. Una de les més innovadores és la que s’ha posat en marxa a Suècia, on s’avisa el donant cada cop que la seva sang salva una vida.

Aquest sistema tan singular també es posarà en marxa a Catalunya, on el Banc de Sang i Teixits ha desenvolupat una aplicació per a 'smartphones' que el donant es podrà descarregar, de manera que mitjançant un servei de missatgeria 'push' rebrà una notificació quan la seva sang hagi arribat a algun hospital de Catalunya, s’hagi utilitzat en alguna operació o hagi salvat una vida. L'aplicació es posarà a prova al mes de febrer.

Una tècnica processant diferents bosses de sang en un laboratori del Banc de Sang i Teixits.

La meitat de les donacions de sang s'utilitza en tractaments de malalties com el càncer o l'anèmia. Un 40% és per a intervencions quirúrgiques, com trasplantaments o accidents.

Els usos relacionats amb l'obstetrícia i la ginecologia, com les hemorràgies postpart, suposen el 3% del consum. De fet, cada any unes 1.500 dones salven la vida gràcies a les transfusions que reben, en algunes ocasions, de fins a 20 bosses.

Totes les persones que hi vulguin col·laborar poden entrar a la web Donarsang.gencat.cat i reservar hora per donar sang en un dels punts de donació que hi ha per tot Catalunya.

stats