Societat 07/04/2012

La crisi obliga els pastissers a fer mones més petites i més econòmiques

El Gremi de Pastissers espera mantenir les xifres de l'any passat i vendre uns 600.000 pastissos

Acn
2 min
Un gran drac fet totalment de xocolata adorna l'aparador de la pastisseria Escribà per Pasqua  / FERRAN FORNÉ

BarcelonaMés petites i amb preus més ajustats. La crisi econòmica ha modificat el consum de les mones de Pasqua i ha obligat també els pastissers catalans a ajustar l'oferta a una franja més econòmica. Els encàrrecs de les mones han baixat, i malgrat que el Dilluns de Pasqua serà el dia de més volum de vendes, els previsors ja l'han comprat aquest dissabte mateix. Per a aquesta Setmana Santa, el Gremi de Pastissers confia mantenir les xifres de l'any passat i vendre unes 600.000 mones arreu del territori. Són unes 60.000 menys respecte de les que es van vendre fa dos anys.

"La davallada de vendes es manté igual com l'any passat", explica Toni Roig, quarta generació de pastissers de l'establiment La Colmena, de Barcelona. Malgrat que la tradició de comprar la mona es manté, el Gremi s'ha hagut d'adaptar als nous temps.

"Ens hem adaptat i fem mones tant de xocolata com de pastís més petites", afegeix. D'aquesta manera, diu Roig, poden oferir uns preus també més baixos, a partir dels 30 euros, per a les mones només de xocolata, i a partir dels 50 per a les que inclouen també pastís. "En cap cas, però, fem mones més cares de 100 euros, perquè no es venen", explica Roig.

Les mones tradicionals amb ou dur s'obren pas

L'elaboració de mones aquesta setmana a La Colmena, com a qualsevol altre establiment pastisser, és diària. En la majoria dels casos, les vendes es reparteixen al voltant d'un 10% cada dia, i dupliquen la xifra el mateix Dilluns de Pasqua. En aquest cas, l'establiment elaborarà aquests dies i en total unes 350 mones. A banda, també en farà més d'un centenar de tradicionals, les mones de brioix i ou dur, i que s'obren pas als aparadors de les pastisseries.

I és que aquesta modalitat de mona més austera cada vegada té més adeptes. "Van a 2 euros l'ou, és la més econòmica i cada cop es venen més bé", explica Roig. De fet, cada vegada hi ha més consumidors que opten per comprar aquest pastís més tradicional, i hi afegeixen després l'ou de xocolata.

Els encàrrecs, a la baixa

Explica aquest membre de la quarta generació de pastissers de La Colmena que abans, les mones de xocolata, s'arribaven a comprar fins a una setmana abans, i que en molts casos s'encarregaven amb molta antelació. Ara, però, els encàrrecs ja són "irrisoris" –només 30 de les més 300 mones que vendran aquests dies són encàrrecs–, i la majoria de les vendes es reparteixen entre el Dilluns de Pasqua i el dissabte anterior, "perquè diumenge molta gent és fora", afegeix.

Els més previsors ja tenen la mona a casa

També hi ha qui no espera a l'últim dia per anar a comprar la mona. En molts casos, es tracta de padrins amb fillols petits i molt exigents que volen la mona d'una temàtica concreta. "Si m'espero més ja no trobaré la que busco", explica en Sergi, un padrí de dos fillols que li han donat unes instruccions molt clares per a aquest any. "M'han demanat una mona de 'Bola de drac'".

Els dibuixos infantils són cada any la principal temàtica de les mones de Pasqua. Enguany, però, l'estrella torna a ser el fenomen de les nines 'Monster High', que comparteixen aparadors amb les més tradicionals del Barça, els barrufets o Bob Esponja, entre altres.

stats