Societat 28/06/2019

"Ens obliguen a comprar residus": una compra col·lectiva denuncia l'excés d'envasos

Entitats ecologistes demanen acabar amb el "sobreenvasat" i que la Generalitat legisli per reduir els residus

E. F.
2 min
"Ens obliguen a comprar residus": una compra col·lectiva denuncia l'excés d'envasos

Barcelona"Comprem més residus que aliments". Amb aquesta crítica, un grup d'entitats ecologistes ha fet aquest divendres al centre de Barcelona una compra col·lectiva per denunciar el "sobreenvasat" de productes que es troben als establiments. Han entrat a un supermercat en plena Rambla de Barcelona i n'han sortit carregats de tot tipus d'aliments embolicats en plàstics, safates i envasos de tot tipus.

Amb aquesta acció, promoguda per la plataforma ciutadana Estratègia pel Residu Zero, han demanat a les companyies i la Generalitat un canvi que passi per la reducció en la generació de residus i per afavorir alternatives com la reutilització.

"Volem carmanyoles, cabassos o bosses reutilitzables", han cridat els participants. La compra a granel o els sistemes de dipòsit i retorn d'envasos (que permeten tornar l'envàs buit a l'establiment per garantir-ne la recuperació) formen part de les alternatives que defensa la plataforma, segons ha explicat Mercè Girona, presidenta d'Ecologistes de Catalunya i membre de la plataforma. "El millor residu és el que no es produeix", ha corroborat l'activista Jordi Bigues.

L'acció pretenia denunciar denuncia l'excés d'envasos / ARA

Abocadors i contaminació al mar

Malgrat que el consum del producte sovint és immediat, el residu "s'acumula" i el seu final és en la majoria dels casos un abocador o una incineradora, han denunciat, i han recordat que la taxa de recuperació de materials via contenidors de colors a Catalunya és del 40%, segons les últimes dades del 2017.

El tractament dels residus té un cost ambiental i contribueix a generar gasos d'efecte hivernacle, un fet que cal revertir ara davant la crisi climàtica. "No ens ho podem permetre", ha recordat Bigues, i ha convidat a trencar la cadena que propicia l'abocament de residus al medi, que sovint acaben al mar i que, en últim cas, acabem ingerint en forma de microplàstics.

Cal una llei catalana urgent

Els participants en l'acció han reclamat a la Generalitat celeritat a l'hora d'avançar cap a una llei catalana de "residu zero", que aposti per mesures "valentes" de reducció i nous models de gestió més sostenibles, ha instat Girona. El procés d'elaboració de la que ha de ser la llei de residus de Catalunya està en marxa i l'objectiu és que el text articulat estigui llest a finals d'aquest any.

La Plataforma per un Residu Zero demana al Govern que el plantejament de la llei sigui "qui contamina paga", de manera que s'introdueixin limitacions als fabricants a l'hora d'introduir al mercat determinats productes que acabaran sent residus, i que a més se'ls faci responsables de debò del cost que té la seva gestió.

stats