Societat 17/09/2013

Una oftalmòloga diu al Parlament que les bales de goma provoquen "lesions de guerra"

Estrella Fernández, doctora de l'Institut d'Oftalmologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, recorda que poden provocar fins i tot la mort

Efe
2 min

BarcelonaL'oftalmòloga Estrella Fernández ha exposat aquest dimarts al Parlament de Catalunya les greus conseqüències físiques i emocionals que causen les pilotes de goma a les persones afectades, que poden ocasionar fins i tot la mort, i que ha definit com a "lesions de guerra".

La doctora de l'Institut d'Oftalmologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, que ha comparegut davant la comissió d'estudi de models de seguretat i ordre públic i ús de material antiavalots en esdeveniments de masses, ha exposat, amb fotografies impactants i altra documentació il·lustrativa, les greus lesions sofertes per quatre dels set afectats per pilotes de goma registrats a Catalunya.

La doctora i el seu equip elaboren un estudi sobre les repercussions físiques i emocionals dels impactes de les pilotes de goma en les víctimes, l'edat de les quals oscil·la entre 24 i 30 anys, i que van resultar presumptament ferides quan celebraven el triomf d'un equip de futbol o en manifestacions ciutadanes.

Segons ha assenyalat l'oftalmòloga, basant-se en la seva experiència mèdica, els impactes de les pilotes de goma, que poden arribar a una velocitat de 720 quilòmetres per hora, causen "danys molt greus", com pèrdua d'un ull i també fractures de l'òrbita i fins i tot pèrdua de líquid cefaloraquidi, com va succeir en un dels casos tractats.

"En un 99% la causa més probable d'aquests traumatismes d'alta energia són les pilotes de goma", ha considerat Fernández.

"No és una arma de baixa letalitat", ha valorat la doctora en relació amb les pilotes de goma, i ha descrit la seva feina a l'hora d'abordar una lesió en un ull causada per aquests projectils com "intentar cosir un flam d'ou".

L'especialista no s'ha limitat a descriure l'impacte físic que suposen aquestes lesions sinó que també ha exposat als diputats la "situació de desemparament important" en què es troben els afectats a nivell sanitari i laboral després de patir la lesió.

Així va succeir en el cas d'Ester Quintana, que va rebre un impacte d'un objecte d'alta velocitat en un ull el 14-N de l'any passat, i que va ser atesa en un primer moment a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, on es li va donar l'alta sense ser operada d'una fractura maxil·lar addicional a la pèrdua del globus ocular que li impedia mastegar, ha relatat la doctora de l'Hospital Clínic.

stats