Societat 26/06/2012

Arriba una onada de calor o una calorada d'estiu?

AEMET i Meteocat defineixen de manera diferent la calor extrema. El terme 'onada de calor' no té una definició única, però bàsicament fa referència al fet que s'encadenin tres dies o més de calor forta

Miquel Bernis
2 min
Llindar de calor que es podria superar els pròxims dies segons Meteocat

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } Si a l'hivern el que espanta més és el fred siberià, a l'estiu no hi ha dubte que l'onada de calor sahariana és la més temuda. Què vol dir exactament "onada de calor"? I què la diferencia d'una "calorada d'estiu"? El món no té una definició única per a aquest terme, i això és sobretot perquè hi ha molts climes diferents entre si, i fins i tot dins d'una regió climàtica hi ha grans variacions entre uns indrets i uns altres. És fàcil entendre que 35 graus a Lleida es donen amb certa facilitat, mentre que a Barcelona suposen un dia francament excepcional.

En general, però, el que diferencia una onada de calor d'una calorada és la persistència. Gairebé totes les definicions d'"onada de calor" que fan els diferents serveis meteorològics l'entenen com un període de, com a mínim, 3 dies consecutius amb temperatures excepcionalment altes. Tècnicament aquesta és la definició més bàsica i estesa. Així doncs, la forta calorada que vam tenir el primer dia d'estiu, no la podríem considerar una onada de calor, ja que va durar poques hores, encara que hagi pogut produir la temperatura més alta de tot l'estiu en alguns indrets.

Fins i tot entre el Servei Meteorològic de Catalunya i l'Agència Espanyola de Meteorologia hi ha diferències a l'hora de definir la calor extrema. Meteocat fa servir la tècnica estadística dels percentils. Això vol dir que un dia de calor forta no es defineix a partir d'una temperatura concreta, sinó preveient que es pugui situar entre els dies més calorosos registrats fins ara. AEMET, en canvi, utilitza temperatures específiques per cada regió. A l'interior de Catalunya i al País Valencià 36 graus és alerta groga, 39 taronja, i un dia amb previsió de 42 graus dispararia l'alerta vermella. A la costa, al Pirineu i a la majoria d'indrets de les Illes l'alerta groga s'activa amb 34 graus, la taronja amb 37 i la vermella amb 40.

Això sí, tant Meteocat com AEMET coincideixen a definir aquest període de calor forta que comencem avui com una "onada de calor".

stats