DESASTRES NATURALS
Societat 04/03/2012

Una onada de tornados deixa 33 morts als EUA

Una onada de tempestes de gran violència castiga la zona sud i est dels Estats Units des de divendres. Per ara ha causat 33 morts, centenars de ferits i danys materials, i a Indiana ha esborrat dos pobles del mapa.

Ara
3 min
Una onada de tornados deixa 33 morts als EUA

Els tornados tornen a amenaçar els EUA. Els estats de Kentucky, Indiana, Ohio, Alabama, Tennessee, Mississipí i Virgínia Occidental pateixen des de divendres l'assot violent de vents i pluges que han deixat 33 morts. Per ara, les xifres oficials parlen de 16 víctimes mortals a l'estat de Kentucky, 14 a Indiana, dues més a Ohio i una a Alabama, tot i que les autoritats ja han alertat que aquest número podria créixer els pròxims dies. Els equips de rescat seguien treballant, al tancament d'aquesta edició, per trobar les persones d'aquests estats que estan desaparegudes. L'onada de tornados també ha causat importants danys materials i ha destrossat cases, escoles, cotxes, línies elèctriques i tot el que han anat trobant al seu pas. A Kentucky, l'estat on per ara hi ha hagut més víctimes mortals, també hi ha més de 200 ferits. El governador Steve Beshear, va declarar ahir l'estat d'emergència pels greus danys causats i ha demanat la col·laboració de la Guàrdia Nacional amb les tasques de rescat que s'estan duent a terme.

Dos pobles arrasats

A l'estat veí d'Indiana, el governador Mitch Daniels va reconèixer ahir: "Tot i que aquí estem molt acostumats a la força de la mare naturalesa, això és el més seriós que he vist en els anys que fa que faig aquesta feina". Daniels va visitar alguns dels llocs que han estat arrasats per aquests fenòmens naturals mentre les imatges aèries que arribaven de la zona mostraven escenes dantesques de famílies intentant trobar els seus objectes de valor entre runes, un munt de cases sense sostre o cotxes encastats a l'interior dels edificis. En aquest estat, els pobles de Henryville i Marysville, tots dos amb aproximadament 2.000 habitants, han estat dels que s'han emportat la pitjor part: han quedat literalment escombrats després del pas d'un tornado que la gent del lloc va qualificar com a "monstruós". No gaire lluny d'allà, en un camp pròxim al poble de Salem, les autoritats locals van trobar una nena de dos anys en estat crític i la van traslladar de manera urgent a l'hospital de Louisville, a Kentuky. Ningú va poder explicar com va arribar fins allí, ja que el camp és a 16 quilòmetres de casa seva, segons publicava el diari Washington Post , que explicava que la nena havia desaparegut divendres.

Una mica més al sud, a la zona de Chelsea, tres persones de la mateixa família -una parella d'avis i el seu nét de 4 anys- van perdre la vida per culpa de la violència del vent, que va destrossar la casa i els va arrossegar a l'exterior. A l'estat d'Ohio, els danys a cases i edificis eren ahir molt visibles i fins i tot n'hi havia alguns que el vent havia arrencat amb els fonaments. Les autoritats locals del comptat de Clermont, un dels més afectats, van declarar ahir l'estat d'emergència a causa de la magnitud de les destrosses causades pel tornado.

Nova alerta

Aquesta onada de tornados va començar divendres amb molta força a l'estat d'Alabama. Després es van dirigir cap al nord, en direcció a Tennessee, passant des de Kentucky fins a Indiana i Ohio, i ahir les tempestes estaven concentrades al sud del país. Segons dades del Servei Nacional de Meteorologia, divendres es van registrar 255 alertes per tornados, vents violents i pluges. Aquest servei va alertar que l'enorme força de les tempestes feia molt difícil predir fins on podia arribar el seu abast. Tot i això, el Servei Nacional de Predicció de Tempestes va emetre ahir una nova alerta per la zona sud-est d'Alabama, el centre, el sud i el sud-est de l'estat de Geòrgia i la franja nord-est de Florida.

Les autoritats van recomanar als ciutadans d'aquestes zones que escoltin la ràdio i mirin la televisió de manera freqüent i es mantinguin informats de les prediccions meteorològiques. En cas que un tornado s'acosti a la seva zona, el consell de les autoritats és que els ciutadans es refugiïn als baixos de cases, edificis o establiments comercials pròxims i que no surtin mentre duri la tempesta.

stats