Societat 09/08/2012

Primer capítol de l'onada de calor

Aquest dijous les temperatures faran un salt de 2 o 3 graus respecte als valors d'ahir, però el pic de calor no arribarà fins demà i dissabte

Miquel Bernis
2 min
Sortida de sol a Sant Pere de Vilamajor // Jordi Rodoreda

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } A:link { so-language: zxx } A moltes comarques encara s'hi ha dormit amb menys de 20 graus aquesta nit, però pel sud els núvols prims i el cel cada cop més enterbolit per la pols del Sàhara indiquen que la massa d'aire càlid que ens afectarà els pròxims tres dies ja truca a la porta. Avui les temperatures faran una clara pujada respecte a les màximes d'ahir. A diverses comarques interiors ja se superaran els 35 graus a primera hora de la tarda, i en general el termòmetre pujarà dos o tres graus més que ahir. A Catalunya bàsicament hi farà sol, però al País Valencià i a les Illes el cel estarà molt enterbolit per núvols més aviat prims que podran arribar a deixar puntualment algunes gotes de fang.

Demà les temperatures pujaran més i és probable que a Ponent, a les Terres de l'Ebre i a l'interior del País Valencià, el termòmetre superi els 40 graus a primera hora de la tarda. Aquest fet ja s'ha produït puntualment aquest any en alguns indrets, però a Lleida, per citar un exemple, des del 2007 no s'hi arriba. L'any passat la màxima de l'estiu van ser els 39,6 graus del 20 d'agost. De fet, el del 2007 és l'únic 40 registrat a Lleida en l'última dècada, incloent-hi la famosa onada de calor del 2003. Aquell any, a l'estació que l'Agència Espanyola de Meteorologia té a la ciutat, hi va haver fins a 17 dies amb més de 38 graus, però cap de 40.

Dissabte continuarà la calor molt forta, i s'esperen en general temperatures gairebé calcades a les de divendres. L'onada de calor començarà a remetre diumenge, que serà un dia igualment molt calorós, però amb dos o tres graus menys al migdia. En general, els pròxims dies seran de sol, però dissabte circularan força intervals de núvols que mantindran el cel mig ennuvolat.

A www.ara.cat/meteo trobareu la previsió per al vostre municipi. Amb la Méteo Social podeu compartir les dades i les sensacions de l'onada de calor des del vostre indret.

stats