Detenen una divuitena persona en l'operació antijihadista en un grup dedicat a robatoris

Els Mossos comencen a traslladar els cinc arrestats que s'estaven radicalitzant a l'Audiència Nacional

Els Mossos d'Esquadra han detingut una divuitena persona en el marc de l'operació antijihadista que van fer aquest dimarts en un grup dedicat a furts i robatoris a Barcelona. Aquesta nova detenció se suma a les de 17 membres més del mateix grup de delinqüents, que sumava uns 400 delictes contra el patrimoni. Dels 18 arrestats, cinc són els que s'estaven radicalitzant i els Mossos els han començat a traslladar aquest dimecres a l'Audiència Nacional (competent per investigar terrorisme). Es preveu que el jutge de l'Audiència els prengui declaració aquest dijous. Segons la policia, tots cinc tenien la convicció i el propòsit d'atemptar, malgrat que no havien concretat cap objectiu i tampoc tenien la capacitat d'actuar.

De carteristes a jihadistes que volien atemptar

El cas, que es va anomenar Alexandria pels països de procedència dels detinguts, va començar el maig del 2017, abans dels atemptats del 17-A, quan la comissaria general d'informació dels Mossos –que es dedica a la lluita antiterrorista– va començar a investigar la denúncia d'una persona. Amb la investigació, es va detectar una organització que tenia com a 'modus vivendi' els furts i els robatoris al carrer, sobretot al centre de Barcelona. Dins el grup hi havia dos perfils: els que es dedicaven a la delinqüència i els que, a més d'això, s'estaven radicalitzant i volien cometre un atemptat.

Als cinc radicalitzats –a qui s'ha arrestat per terrorisme i que passaran a disposició de l'Audiència Nacional– també se'ls atribueix organització criminal i delictes contra el patrimoni, igual que als altres 13 detinguts. A més, entre els 13 detinguts, a un se li atribueix un delicte contra la salut pública i a un altre un de falsedat documental. Els 13 arrestats han quedat en llibertat amb càrrecs aquest dimecres a l'espera que el jutjat d'instrucció els citi a declarar.

Els cinc radicalitzats, que tenen entre 33 i 44 anys, residien a Barcelona. Tres són originaris d'Algèria, un de Líbia i un de l'Iraq. Els altres 13 detinguts són de diverses nacionalitats: algeriana, espanyola, egípcia, iraquiana, marroquina i libanesa. Les detencions dels 18 membres del grup s'han efectuat totes a Barcelona menys una, que s'ha fet a Igualada. Els Mossos també van escorcollar aquest dimarts sis domicilis a la capital catalana, cinc per terrorisme i un per drogues.

Un dels aspectes que estan sota secret de sumari és si els diners que el grup va obtenir amb els 369 furts i robatoris comesos a Barcelona també podien servir per finançar l'atemptat que volien cometre.

Més continguts de