ciència
Societat 07/04/2011

Aconsegueixen que un ordinador sigui capaç de llegir la ment humana

Mitjançant una tècnica que implica la implantació d'elèctrodes al cervell, uns científics han demostrat que els humans poden controlar els moviments d'un cursor en un ordinador dient paraules en veu alta i repetint-les mentalment

Redacció / Europa Press
2 min

BarcelonaInvestigadors de la Universitat de Washington han demostrat que un ordinador pot "escoltar" els pensaments humans, mitjançant una tècnica que es sol associar amb la detecció de l'epilèpsia.

L'experiment dels científics ha demostrat que els humans poden controlar un cursor situat a la pantalla d'un ordinador dient paraules en veu alta i mentalment, fet que suposaria aplicacions importants per als pacients que hagin perdut la capacitat de parla per una lesió cerebral o aquells amb discapacitat i moviment limitat.

L'estudi s'ha fet mitjançant una tècnica anomenada electrocortiografia (EcoG), que consisteix en la col·locació d'elèctrodes directament al cervell del pacient per tal de registrar l'activitat elèctrica, que s'ha utilitzat amb anterioritat per a identificar regions del cervell que produeixen epilèpsia i ha facilitat el descobriment de tractaments eficaços.

A l'estudi hi van participar quatre pacients que patien epilèpsia. Els investigadors van connectar els cervells dels pacients a un ordinador mitjançant elèctrodes i van demostrar com podien controlar la màquina amb una exactitud de fins el 90%. Durant els assajos, els pacients es van asseure davant d'una pantalla i van intentar moure un cursor cap a una diana utilitzant paraules predefinides que s'associaven amb direccions específiques.

Segons explica Eric C. Leuthardt, director de l'estudi, “aquest és un dels primers exemples, en una extensió molt petita, del que s'anomena 'lectura de ments', la detecció del que les persones es diuen a elles mateixes en un diàleg intern”. Leuthardt va afegir que volen veure si poden “no només detectar quan s'està dient 'gos', 'arbre', 'eina' o alguna altra paraula, sinó també aprendre a què s'assemblen aquest mots a la idea que la ment se'n fa”. “És emocionant i esgarrifós pensar sobre la lectura de ments, però té un increïble potencial per a les persones que no poden comunicar-se o estan patint altres discapacitats”, va concloure Leuthardt.

L'estudi s'ha publicat a la revista Journal of Neural Engineering.

stats