22/12/2012

Tot en ordre a Santa Llúcia: hi ha bous i hi ha mules

3 min
El voltant de la catedral de Barcelona s'ha tornat a omplir, amb la fira de Santa Llúcia, de figuretes i estructures per al pessebre.

BARCELONASanta Llúcia edició 226. Barcelona té el mercat de Nadal més antic d'Europa, diuen els pessebristes. Edició marcada per la crisi i per les interpretacions de les sagrades escriptures que ha fet el papa Benet XVI: probablement no hi havia ni bou ni mula quan va néixer Jesús. Els Reis d'Orient? Doncs venien d'Occident, de Tarsis, el que és avui Andalusia, segons el Papa. ¿Ha canviat Benet XVI el negoci de Santa Llúcia? En absolut.

A les parades de figures del pessebre no hi falten els dos animals; tampoc els Reis Mags van vestits de bailaores de flamenc: porten corona i munten en camell acompanyats dels patges; són els Reis de tota la vida. M'aturo a Pessebres Deulofeu, artesans de Caldes de Montbui. Albert Deulofeu és president de la fira des del 2009. M'atén el Jaume i m'explica que el pessebre és una tradició que va arribar d'Itàlia, com les paraules del Papa, però em confirma que no hi ha hagut cap canvi en la tradició de les figures. Jaume m'assegura que el caganer és la peça més venuda i que els primers dies la majoria de clients són turistes.

Els preus de les figures de fang de Deulofeu oscil·la entre els 9 i els 26 euros. Les figures fetes aquí són més cares que les fabricades a la Xina. Fins i tot els coneguts caganers temàtics del terrissaire Xavier Perelló. Per 16 i 18 euros pots aconseguirel mag Gandalf, els jugadors del Barça, la Shakira, els Simpson o els protagonistes de la Guerra de les Galàxies fent les seves necessitats. Són figures que Perelló elabora durant l'any compaginant-t'ho amb la seva feina com a formatger i productor d'embotits, segons m'explica la dependenta.

Em trobo el dibuixant Òscar Nebreda, que es queixa de l'abús del caganer però que n'acaba de comprar un. Nebreda visita la fira perquè va créixer al Barri Gòtic i sent nostàlgia. Debat amb la seva dona quin pessebre comprar i m'assegura que li és igual si és fet a la Xina, a Suïssa o al Berguedà. Al mateix passadís de botigues on parlo amb Nebreda, entrevisto Felip de Haro, d'una família de pessebristes des del 1786. De Haro, que treballa a Santa Llúcia des del 1974, opina que la principal diferència és que ara la gent inverteix menys diners en el pessebre. Les figures que ell ven són de plàstic, fetes a la Xina. Els pessebres els elabora a mà durant l'any, amb suro.

Figures de plàstic, avets naturals

La Beni és una pessebrista també veterana que ha penjat un cartell a l'aparador en què deixa clar que el seu producte és de plàstic. "És que els pares busquen figures de plàstic, perquè així els nens poden jugar-hi", m'explica la Beni. Tot i el pragmatisme a l'hora de comprar, els productes artesanals i ecològics tenen el seu nínxol de mercat, sobretot pel que fa a l'ornamentació vegetal. La Josefina Tomàs té 67 anys i des dels 9 que treballa a Santa Llúcia, quan acompanyava la mare. Ven plantes nadalenques d'Holanda i Aragó i un compost d'avet per 20 o 25 euros, no l'arbre sencer, "com fèiem fa seixanta anys, quan no es podien talar els arbres". Els arbres i els cagations els elabora el seu germà durant l'any, quan té temps lliure. A un costat de la parada dels Tomàs n'hi ha una d'especialitzada en petits autòmats fets a la Xina. A l'altre, hi ha la botiga d'un viver d'arbres de Sant Joan de les Abadesses. La família Anglada, de la floristeria Pont Vell, venen per 50 euros avets que han trigat 10 o 12 anys a créixer. La feinada s'ho val, asseguren, perquè malgrat la crisi han detectat que la gent torna a l'arbre natural "per consciència ecològica. Saben que si retornen l'avet, se'n farà compostatge".

stats