Societat 02/05/2011

Els organitzadors de la manifestació alternativa de l'1 de maig es desmarquen dels aldarulls

Les organitzacions sindicals convocants denuncien "les brutals càrregues policials" de la protesta, que es va saldar amb 15 detinguts

Redacció
2 min

BarcelonaEls organitzadors de la manifestació alternativa de l'1 de maig que va acabar amb 15 detinguts a Barcelona s'han dirigit aquest dilluns al conseller d'Interior, Felip Puig, per dir-li que són els primers sorpresos dels enfrontaments que van tenir lloc durant la protesta. Les organitzacions sindicals organitzadores asseguren que van acordar una manifestació pacífica i assenyalen que es desmarquen absolutament d'aquests fets. "Es tractava d'una mobilització social pacífica que aplega sindicats alternatius, moviments socials i col·lectius populars, així com, enguany, treballadors de l'ensenyament i la salut pública", insisteixen.

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha dit aquest dilluns que des del Departament que comanda "tensarem la llei al màxim" per evitar els aldarulls públics que es produeixen en determinades manifestacions al carrer, i ha anunciat que instruirà un expedient administratiu als quinze detinguts "perquè no han garantit l'ordre públic". A més, ha avisat els convocants que amb aquests precedents "és possible que puguem arribar a tenir arguments per denegar una propera manifestació".

Les organitzacions convocants, Papers per tothom, Intersindical Alternativa de Catalunya, Comissions de Base i la Coordinadora Obrera Sindical (COS) han explicat en un comunicat que es desmarquen dels aldarulls que es van succeir en el marc d'una manifestació que, expliquen, es realitza des de fa més de set anys sense que mai hi hagi hagut enfrontaments com els d'aquest diumenge. "Ni el Departament d'Interior ni l'activa Divisió d'Informació van alertar en cap moment que això pogués succeir. Els organitzadors vam ser els primers sorpresos", confessen.

"Brutals càrregues policials"

Les organitzacions convocants remarquen que malgrat "les brutals càrregues policials" la manifestació va aconseguir finalitzar tal com estava prevista davant de l'Hospital Clínic "gràcies a la sang freda dels manifestants". Els organitzadors asseguren que diverses persones alienes als aldarulls "van viure autèntiques escenes de pànic, van resultar ferides o van resultar impactades per les noves i lesives pilotes de goma". "La virulència de les càrregues, d'agressions gratuïtes i de les pallisses durant les detencions va deixar una llarga llista de persones ferides". En aquest sentit, denuncien l'actitud "reiteradament provocativa i xulesca" dels agents de paisà, que segons asseguren "van arribar a participar dels aldarulls" i suposadament van agredir "amb cops i agressions amb porres extensibles injustificades".

De la seva banda, critiquen que al·legar que la crema d'un ninot de falla del president de la Generalitat, Artur Mas, "és constitutiu d'un delicte d'amenaces és una autèntica aberració jurídica que recorda la polèmica de la crema de fotos del rei". El fet que se sancionin els organitzadors de la manifestació ho consideren "una mostra de feblesa política i de discurs fàcil per criminalitzar qualsevol expressió de dissidència i un intolerable atac obert i directe al teixit social i crític que no deixarem passar". Respecte les declaracions de Puig, les interpreten "com l'anunci d'un periode difícil per als drets civils, intensiu en abusos de poder i que ens retrocedirà a èpoques repressives anteriors".

stats