SOCIETAT
Societat 03/01/2012

Barcelona es planteja tornar a instal·lar els lavabos públics per acabar amb els orins al carrer

El regidor de Medi Ambient diu que la neteja costa 2 milions d'euros l'any i que a la ciutat "es beu massa alcohol"

Acn
2 min
Un operari neteja amb aigua a pressió els pixats d'un carrer del Raval

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona es planteja tornar a instal·lar lavabos públics al carrer per reduir el nombre de persones que hi orinen, sobretot al barri del Raval i la resta del districte de Ciutat Vella, l'Eixample i Sant Martí.

Ara ja s'instal·len lavabos químics quan hi ha grans esdeveniments com revetlles i festes majors, però, tenint en compte que la neteja dels orins a les voreres costa 2,1 milions d'euros anuals, hi ha la possibilitat que se'n col·loquin de permanents.

El regidor de Medi Ambient, Joan Puigdollers, ha opinat que a la ciutat "es beu massa alcohol", i això provoca que molts ciutadans hagin de fer les seves necessitats al carrer. També es demanarà als bars que deixin entrar les persones que vulguin orinar i ha recordat que la Guàrdia Urbana ha denunciat en mig any més de 4.000 persones per orinar a la via pública.

L'estratègia de l'Ajuntament per reduir els orins és triple. Primer, posar lavabos portàtils quan hi ha grans celebracions, tot i que no es descarta instal·lar lavabos permanents al carrer i demanar als bars que permetin als que no són clients que utilitzin els seus serveis; segon, netejar sovint els carrers més bruts, i tercer, multar els incívics.

Entre juliol i desembre, la Guàrdia Urbana va posar 4.061 denúncies, un 12,9% més que en el mateix període de l'any anterior. Les multes són de 120 euros pels que escupen, 180 pels que orinen i 240 pels que defequen. Les sancions se solen pagar al moment, perquè els multats no volen que els arribi una multa d'aquest tipus a casa.

La neteja, que costa 2,1 milions d'euros, ocupa 16 operaris a l'hivern i 22 a l'estiu. Van en equips de dues persones, amb un vehicle petit amb aigua a pressió barrejada amb un producte desodorant per treure la mala olor. A l'hivern hi ha sis equips al matí, de 7 a 13.30 hores, i dos a la tarda, de 14.30 a 21 hores. I a l'estiu hi ha set equips al matí i quatre a la tarda.

Se centren principalment al Raval, a la resta de Ciutat Vella i a les zones d'oci de Sant Martí i l'Eixample. A la resta de la ciutat la neteja dels orins s'inclou dins el dispositiu general de neteja.

stats