MEDI AMBIENT
Societat 21/09/2019

Les ornitòlogues es reivindiquen al Delta Birding Festival

Una nova associació vol visibilitzar els referents femenins en aquest camp

Roser Royo
3 min
Flamencs en una de les basses de Món Natura Delta. Al fons, les tendes on se celebra el festival.

AmpostaEl món de l’ornitologia sembla per defecte masculí, una idea preconcebuda que ara un grup d’ornitòlogues ha decidit subvertir. L’objectiu és fer-se visibles i mostrar que la història té molts referents femenins en l’estudi i l’observació d’ocells, arreu del planeta. Posen cara a aquest moviment d’empoderament femení en l’ornitologia Uca Díaz, de Santander però establerta a les Canàries; María Sánchez, de Huelva, i Maria Cabau, de Barcelona. S’han autoanomenat Lechuzas Pajareras, Women Birder Group, i aquest cap de setmana han fet parada al delta de l’Ebre per donar-se a conèixer al Delta Birding Festival, el festival internacional d’ornitologia del Delta, que enguany arriba a la sisena edició.

“Pensem que aquest grup és una manera de reivindicar-nos i al mateix temps de ser referents per a altres dones atretes per l’ornitologia o l’observació d’ocells però que no s’hi llancen perquè equivocadament creuen que és un món només d’homes”, expliquen.

Elles fa anys que porten a la sang la passió pels ocells. Maria Sánchez explica que va tenir la sort de néixer al costat de Doñana i que, als quatre anys, els seus pares li van comprar els primers prismàtics. “Tot i això, m’adono que cada vegada hi ha més reticències a introduir les noies en aquest àmbit, sobretot quan es tracta de deixar-les anar soles a espais naturals, unes reticències que en el cas dels nois no es manifesten tant”, assenyala Sánchez. “De vegades sembla que les dones tinguem menys credibilitat”, afegeix Cabau. “Si dius que has vist un exemplar estrany, sovint t’has de sentir allò de «N’estàs segura?», cosa que si ets home no passa tant”.

Ara s’estan constituint en associació, un dels reptes de la qual és donar visibilitat a dones ornitòlogues referents: des d’Elionor d’Arborea, sobirana sarda del segle XIV, gran aficionada a l’ornitologia i la primera dona a legislar sobre la protecció dels falcons, fins a ornitòlogues contemporànies com la catalana Eloïsa Matheu, experta en l’enregistrament dels sons dels ocells.

El pas d’aquest grup d’ornitòlogues pel Delta Birding demostra que la presència femenina al festival ha guanyat pes, com queda clar també per la participació de l’ornitòloga anglesa Nina O’Hanlon, que aquest diumenge llegirà una conferència sobre com afecta l’acumulació de plàstics al mar en els ocells marins. Però encara hi ha un clar predomini masculí entre els conferenciants, amb noms com el de Tim Birkhead, expert en l’estudi dels ous, o Magnus Robb, especialista en la gravació de sons.

Una activitat amb valor afegit

Des de l’organització del festival, promogut per la botiga de natura Oryx, l’Institut Català d’Ornitologia i la Fundació Catalunya La Pedrera, amb la col·laboració de l’ARA, es destaca que aquest certamen, únic d’aquest tipus a Catalunya, s’ha consolidat com un referent al Mediterrani. Acull una seixantena d’expositors i es preveu que hi passin unes 2.000 persones.

“Som una fira oberta a tothom i destinem bona part dels ingressos a projectes de recerca relacionats amb els ocells”, explica Francesc Kirchner, d’Oryx, que precisa que enguany, per primera vegada, serà el públic assistent qui seleccionarà el projecte guanyador. Es tracta d’un públic que prové majoritàriament de Catalunya i de la resta d’Espanya, però també hi ha aficionats d’Anglaterra i França, en un moment en què el birdwatching s’està convertint en una de les activitats turístiques amb més valor afegit del delta de l’Ebre, on es poden observar més de 200 espècies diferents d’ocells.

El Delta Birding Festival es concentra a les instal·lacions de Món Natura Delta, unes antigues salines rehabilitades, però des del festival s’organitzen guiatges i altres activitats per tot el Delta en un moment òptim. Ara mateix, el canvi d’estació i la confluència d’espècies migratòries es complementa amb la gran diversitat d’hàbitats com ara els arrossars ja segats i els que estan per segar, les llacunes, els aiguamolls, el mar i el riu, i no és difícil trobar-hi alguna rara avis com la garsa dimorfa ( Egretta gularis, per la seva nomenclatura científica). Molts dels aficionats del festival han pogut fer un bimbo aquest dissabte, és a dir, veure-la per primera vegada.

stats