Un cadell d'ós de 3 mesos busca la mare pels boscos de la Vall d'Aran

El Consell General el va recollir però l'ha tornat a alliberar per intentar que retrobi la mare

Una cria d'ós de només tres mesos ha aparegut al poble d'Aubèrt, a la Vall d'Aran, després d'haver-se separat, per causes que encara es desconeixen, de la seva mare.

Segons ha explicat a Efe el responsable de Medi Natural del Consell General d'Aran, Ivan Afonso, l'osset, una femella de  tres quilos de pes, va ser recollit pels agents de Medi Ambient de l'Aran, que van ser avisats per un veí del poble.

De moment es desconeix com ha arribat l'osset fins a la població, encara que es treballa amb les hipòtesis que es quedés endarrerit seguint la seva mare o que fos un mascle el que l'espantés perquè la seva mare va entrar de nou en zel. També, segons explica Afonso, la seva mare hauria pogut haver patit algun tipus d'accident que fes que l'osset es quedés sol.

En qualsevol cas, des de la seva troballa a Aubèrt els tècnics de Medi Natural ja han intentat diverses vegades tornar l'animal a la natura.

"El problema és que és molt petit i no és autosuficient per ell mateix, de manera que, si no rep aliment, en 3 o 4 dies sol a la muntanya moriria", explica Afonso.

De moment, segons el protocol d'actuació consensuat entre diverses administracions, el dia 17 es va deixar l'osset al bosc, a la zona d'on se sospita que pot venir, en una petita gàbia que hauria permès a la seva mare recuperar-lo i a la vegada el protegia dels depredadors.

No obstant això, després d'un dia i una nit, la mare no va aparèixer, de manera que el dia 19 el van traslladar a la part superior del bosc, li van donar menjar, li van col·locar un transmissor, i el van deixar en una cova segura.

Però, només dos dies després, diumenge passat, es va tornar a localitzar a l'osset a pocs metres d'on havia aparegut el primer dia, en plena N-230, cosa que va obligar a tallar el trànsit per evitar que patís un accident.

Després d'alimentar-lo altre cop, aquest dimarts l'han alliberat de nou al bosc amb l'esperança que pugui trobar i reprendre el rastre de la seva mare.

La situació de l'osset és complicada. Amb tot, si torna a baixar de la muntanya se seguirà insistint en la seva reintroducció, intentant alimentar el cadell sense que noti la presència humana i fent-li seguiment amb el transmissor.

"Si no se la menja un depredador o mor estimbada o ofegada en el riu, calculem que amb aquest sistema podria aguantar fins a juliol o agost, i llavors ja es podria alimentar sola, encara que li quedaria el problema de saber trobar un lloc per hibernar i aprendre a defensar-se, coses que li ha d'ensenyar la seva mare", explica el responsable de Medi Natural del Consell General d'Aran.

Els tècnics faran aquest esforç amb l'objectiu d'intentar evitar que l'ós acabi en un centre de captivitat. "Hauríem de buscar-li un lloc a l'estranger, perquè a l'Estat actualment hi ha una vintena d'óssos que no poden ser col·locats per l'excés d'animals que hi ha en els centres", assenyala.

Els tècnics han pres mostres de l'osset per fer unes anàlisis genètiques que permetin conèixer de qui és fill. També estan rastrejant tota la zona per intentar trobar la mare.