Un pacient va tenir problemes amb la pròtesi de Traiber abans de l'alerta

L'Hospital de Sant Pau i Santa Tecla va atendre un pacient amb una pròtesi de Traiber implantada set anys enrere en un altre centre

Un pacient de l'Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona va tenir problemes amb la pròtesi de Traiber abans de l'alerta sanitària de novembre del 2014 i, en tornar-lo a intervenir, els metges van descobrir que una de les peces estava molt deteriorada, ha confirmat a Efe el centre sanitari. El 7 de novembre passat, l'Agència Espanyola del Medicament va llançar un alerta sanitària que va paralitzar totes les compres a Traiber i va iniciar un protocol de seguiment als pacients afectats.

Abans d'aquesta alerta, el 5 de maig, segons avança aquest dimarts El País, l'Hospital de Sant Pau i Santa Tecla va atendre un pacient amb una pròtesi de Traiber implantada set anys enrere en un altre centre i li van canviar una de les peces per una altra de nova. Un mes i mig després d'operar-lo, van haver de tornar-lo a intervenir perquè patia forts dolors i els metges fins i tot haurien avisat una responsable de Traiber perquè fos present al quiròfan.

Segons fonts d'extreballadors de Traiber que cita el rotatiu, els metges van trobar que la peça nova, que era blanca, estava groga i molt deteriorada i van retreure a la representant de l'empresa que això era denunciable, però no ho van fer. Ara, el jutjat número 3 de Reus (Baix Camp), que instrueix el cas Innova, investigaria per què ni els metges ni l'Hospital van avisar les autoritats, cosa que hauria activat sis mesos abans l'alerta sanitària.

Era una pròtesi antiga i no van sospitar que fos defectuosa

La Xarxa Sanitària Santa Tecla, que gestiona l'Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, ha informat a Efe que no té constància que "cap professional del centre sigui investigat per aquest cas". També ha reiterat que la Xarxa no usa ni ha usat mai pròtesis de Traiber i que la que va sortir malament "tenia set anys, per la qual cosa, amb bon criteri, els professionals no van sospitar inicialment que es podria tractar d'una pròtesi defectuosa".

Una vegada "comprovat el mal funcionament de la pròtesi" es "va substituir per una de nova" del seu proveïdor habitual i es va solucionar "definitivament el problema del pacient", i "es va comunicar aquest cas al Departament de Salut "quan aquest ho va requerir".

El jutge del cas Innova ha imputat sis directius de l'empresa sanitària pública Sagessa per les pròtesis defectuoses i també imputa, a més, un delicte contra la salut pública a l'administrador de Traiber i a la primera tinent d'alcalde de Reus, Teresa Gomis.

Més continguts de