SOCIETAT
Societat 27/03/2011

Els pakistanesos són la comunitat estrangera més nombrosa a Barcelona

La població forana a la capital catalana ha disminuït un 2,3% respecte a l'any anterior i se situa en 278.320 persones

Acn
2 min

BarcelonaEls pakistanesos han recuperat enguany la primera posició i són la comunitat estrangera més nombrosa a la ciutat de Barcelona. Segons dades de l'Ajuntament de Barcelona, a la capital catalana hi ha censats un total de 22.342 persones procedents del Pakistan, que superen per poc els 22.002 italians, tot i que la meitat d'aquesta població transalpina és de gent nascuda a Amèrica del Sud (Argentina, Uruguai i Brasil) però amb passaport italià. L'Equador, amb 17.966 residents, i la Xina, amb 15.001, completen les quatre primeres posicions. Tot i aquestes dades, la població estrangera ha disminuït un 2,3% respecte a l'any anterior i se situa en 278.320 persones, el 17,3% del total d'empadronats a la ciutat.

Això suposa que, per segon any consecutiu, es redueix el nombre d'estrangers a la ciutat i es confirma el canvi de tendència en l'evolució de la immigració. Segons el comissionat d'Immigració i diàleg Intercultural, Daniel de Torres, aquesta reducció indica "que es consolida la dècada d'integració, deixant enrere la dècada anterior que anomenem 'dècada d'acollida'". De Torres ha atribuït l'estabilització de la població estrangera sobretot a dues causes: d'una banda, "a la reducció en l'entrada de població estrangera arran de la crisi econòmica" i, de l'altra, "als majors controls i a la cooperació amb els països d'origen".

Una altra dada que confirma la tendència a la baixa en el flux d'arribades a la ciutat de Barcelona és la important reducció del nombre de sol·licituds de reagrupament familiar rebudes. El 2010 el nombre de sol·licituds va ser de 4.156, un 9,7% menys que l'any 2009 i molt lluny de les 6.943 de l'any 2008. De fet, el nombre de sol·licituds de reagrupament familiar a Barcelona ha disminuït un 40% respecte a l'any 2007.

Un de cada tres matrimonis a Barcelona és mixt

La població de Barcelona cada cop es barreja més: augmenten el nombre de matrimonis mixtos, així com el nombre de fills nascuts de parelles mixtes. De fet, un de cada tres matrimonis a Barcelona, el 31,3%, està format per una persona estrangera i una altra de nacionalitat espanyola, una xifra que quasi s'ha doblat en els últims set anys.

L'Eixample, el districte amb més estrangers

Pel que fa a districtes, es confirma la baixada i el gradual repartiment de la població estrangera entre tots els districtes de la ciutat, que ja tenen un mínim d'un 10% de població forana. El districte amb més població estrangera és l'Eixample, amb 45.777 persones, seguit de Ciutat Vella (40.938), Sant Martí (34.781) i Sants-Montjuïc (34.776). Ciutat Vella ha passat de tenir el 21% de tots els residents estrangers l'any 2001 al 14,7% el 2011. Pel comissionat d'Immigració i diàleg Intercultural, Daniel de Torres, "estem davant d'un nou i important repte per gestionar aquesta diversitat i garantir la convivència entre els barcelonins".

stats