Societat 05/09/2011

Un metge panameny, empresonat per un fals positiu de cocaïna en un narcotest

L'analítica va confondre la càmfora, una substància per repel·lir les arnes, amb cocaïna, i l'home, de 36 anys, va ser condemnat a sis mesos de presó per portar 19 quilos de roba impregnada de droga

Redacció
2 min

BarcelonaUn metge panameny ha passat sis mesos a una presó espanyola acusat de portar 19 quilos de roba impregnada de droga, a causa d'un fals positiu de cocaïna en un test per detectar el transport de narcòtics a l'aeroport de Barajas.

Segons informa El País, el guàrdia civil de l'aeroport va percebre una olor estranya a la roba en obrir la maleta del metge panameny Juan Enoc Rodríguez Lizondro a la sala de duanes. Rodríguez, de 36 anys, va explicar a l'agent que la seva àvia li planxava la roba amb midó i després la guardava amb boletes de càmfora per repel·lir les arnes. Però quan el guàrdia va ruixar una de les peces amb un esprai aerosol, la roba va adquirir una tonalitat blava, el mateix que passa amb els test per detectar restes de cocaïna. En total, 19 quilos de roba van quedar tintades.

El transport de cocaïna dissolta a la roba és una tècnica utilitzada pels narcotraficants. Dilueixen la cocaïna en aigua, submergeixen les peces i les assequen abans de col·locar-les a la maleta. Un cop al país de destinació, introdueixen de nou la roba en aigua perquè deixi anar tota la droga, que es decanta amb hidròxid d'amoni, es filtra i s'asseca. L'únic punt controvertit del procés és que la roba impregnada fa olor de cocaïna, una olor similar, pel que sembla, a la que desprèn la càmfora.

Les explicacions del metge no van servir de res. Rodríguez va ser detingut i empresonat el setembre del 2010, acusat de tràfic de drogues. La mala sort d'un fals positiu i una demora en la segona anàlisi de la roba –que va negar la presència de cocaïna a la roba de Rodríguez- l'han retingut a la presó 175 dies.

stats