SOCIETAT
Societat 07/03/2013

Arrenca l'extracció dels llots tòxics del pantà de Flix

Els alcaldes dels municipis d'aigües avall denuncien que l'extracció comença aquest divendres i encara no se'ls garanteix l'abastament d'aigua potable en cas d'accident

Acn
2 min

BarcelonaLes obres per extreure més de 700.000 tones de llots tòxics del fons del pantà de Flix (Ribera d'Ebre) s'iniciaran, finalment, aquest divendres. El govern espanyol, el català i l'Ajuntament del poble han celebrat l'inici imminent dels treballs, que s'han d'allargar durant gairebé dos anys i costaran 165 milions d'euros.

No obstant, la notícia no ha agradat als alcaldes dels municipis d'aigües avall, les terres que s'abasteixen directament del riu Ebre o dels seus aqüífers. El batlle de Miravet, Toni Borrell, ha anunciat que portarà el cas davant la Fiscalia de Medi Ambient si no es garanteix l'abastament alternatiu d'aigua potable en cas d'accident: "Discrepo que comencin demà -divendres-. No hi estic d'acord. No té sentit que ho facin sense que estiguin els pous i garantits els abastaments perquè tenim un aqüífer de l'Ebre. No serveix tenir pasta de dents si no tenim dents. No serveix de res un pou quan estigui feta la descontaminació. Primer s'ha de garantir l'abastament de la població i no fer-se en paral·lel", ha sentenciat.

En una situació similar es trobarien cinc municipis més de la comarca: Móra d'Ebre, Ginestar, Vinebre, Ascó i Pinell de Brai. La major part d'aquests -excepte Ginestar-, d'acord amb el pla d'emergència aprovat, s'abastarien amb camions cisterna en el cas d'un accident que arrossegués llots tòxics riu avall i contaminés l'aigua.

El president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Jordi Jardí, s'ha mostrat "decebut" per l'inici de les obres sense proveir d'abastaments alternatius les zones en perill de contaminació. Jardí considera que és un procedir que "va en contra de l'opinió del consell i dels municipis de la comarca" i que el Govern i el conseller s'haurien de repensar. També ha deixat ben clar que posarà el cas en mans dels serveis jurídics pertinents.

stats