Societat 26/07/2019

Barcelona implica els ciutadans per revitalitzar el parc de la Foixarda de Montjuïc

Es tracta d'un espai de gran biodiversitat, amb una gran flora exòtica i moltes espècies d'ocells

Andrea Pumarola
2 min
El Pantà de la Foixarda de Barcelona

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha arribat aquest any a un acord amb Paisatges Vius i l'Associació Hàbitats per a la custòdia urbana del pantà de la Foixarda, una zona restringida a Montjuïc i que ocupa aproximadament una hectàrea. Aquest conveni, que té com a objectiu promoure un espai de biodiversitat en un ambient urbà i adaptar la ciutat al canvi climàtic, té la particularitat d'implicar els ciutadans a l'hora de cuidar i gestionar l'espai.

La cap del Programa de Biodiversitat de l'Ajuntament de Barcelona, Margarita Parés, explica que aquest espai situat enmig de Montjuïc porta aproximadament 100 anys abandonat i que precisament aquest aïllament ha fet que hi visquin fins a 53 espècies d'ocells, vuit de ratpenats i molta flora exòtica. Aquesta "riquesa insòlita al mig de la ciutat genera una estructura vegetal i natural que acaba sent escassa i poc gestionada en comparació amb un jardí convencional", defensa Parés.

"Aquest acord és un repte, perquè és un espai interessant i molt diferent del que estan acostumats a treballar", diu la biòloga i tècnica de projectes de l'Associació Hàbitats, Marina Codina. De fet, és la primera vegada que es fa un projecte d'aquest tipus en una ciutat tan gran com Barcelona. Segons Codina, aconseguir la custòdia urbana ha generat molt debat amb l'Ajuntament, perquè és un pla singular i diferent. Però considera que "pot fer una funció clau dins de xarxes d'espais verds a la ciutat. És una nova manera de gestionar la natura en l'àmbit urbà que pot ser positiva per a la ciutat", afirma la biòloga.

D'altra banda, ha defensat que "no volen dissenyar un espai verd des de zero, sinó que volen definir quins hàbitats es troben en aquest lloc i potenciar-los al màxim". Això suposa cuidar la bassa, obrir les parets verticals de pedra i conservar la vegetació del territori per potenciar la cria d'espècies de ratpenats o d'amfibis, entre altres.

Des de Paisatges Vius i l'Associació Hàbitats conviden els ciutadans a participar en aquesta conservació del medi i apuntar-se a les seves jornades obertes de voluntariat, que consistiran en construir refugis per a eriçons, col·locar caixes niu per als ocells o recollir deixalles. L'espai no estarà sempre obert i les visites estaran regulades, perquè no es vol que "se'n faci un ús intensiu, sinó que s'aporti seguretat a aquesta fauna i flora."

stats