Societat 13/03/2013

La fumata blanca desferma l'eufòria a la plaça de Sant Pere

Desenes de persones salten les tanques del recinte, que havia estat tancat per la policia, en saber que l'Església ja té nou papa

Ara
2 min
Milers de persones celebren, a la plaça de Sant Pere, l'elecció del nou papa / FILIPPO MONTEFORTE FILIPPO MONTEFORTE / AFP

BarcelonaS'esperaven des de dimarts, i dimecres ho han fet sota una persistent pluja. Al llarg de tot el dia ha anat guanyant terreny la idea que l'elecció del successor de Benet XVI seria especialment complicada, amb un col·legi de cardenals dividit i, fins i tot, enfrontat. Així és que els milers de persones reunides aquest dimecres a la plaça de Sant Pere creien que la fumata que sortiria des de la xemeneia de la Sixtina seria, per tercera vegada, negra. Però ha estat blanca, per sorpresa de molts. L'eufòria s'ha desbordat a la plaça.

Ubicades tot al llarg del passeig que uneix el Vaticà amb el riu Tíber, milers de persones han esperat durant hores la fumata més incerta dels últims conclaves. Apartades de la columnata de Bernini, escoltaven la ràdio i esperaven sota els paraigües, amb la vista posada en una xemeneia inactiva durant hores. Finalment, però, poc després de les set de la tarda, la fumata blanca ha indicat a tothom que els 115 cardenals havien arribat a un acord, i que ja hi havia papa.

L'anunci ha estat seguit d'una enorme cridòria, la d'una multitud eufòrica. Fent moure banderes, cridant, aplaudint, els fidels i curiosos concentrats han reaccionat amb entusiasme davant la notícia més esperada. L'eufòria ha fet que fins i tot algunes persones saltessin les tanques de protecció, instal·lades per la policia per tancar l'accés a la plaça, informa l'enviada especial de l'ARA al Vaticà, Thaïs Gutiérrez.

Els crits i l'entusiasme de la multitud s'han barrejat, al cap de pocs segons de veure la fumata, amb el so de les campanes de la basílica, seguit poc després de les de la resta de Roma. A la plaça, ja sense pluja, tots els ulls ja estaven fixats en el balcó principal de la basílica, guarnit amb una tela de vellut. El balcó on, gairebé una hora després de l'anunci, apareixerà la figura del successor de Benet XVI.

stats