TABAC
Societat 21/06/2013

Els paquets de tabac tindran missatges d'advertència més grans

Els ministres de Sanitat de la UE han acordat aquest divendres ampliar els missatges d'advertència sanitària, però menys del que proposava la Comissió Europea

Efe
1 min
El 30% dels catalans són fumadors./ ACN

LuxemburgEl Consell de la Unió Europea ha aprovat aquest divendres la nova directiva sobre tabac rebaixant les pretensions inicials de la Comissió Europea. Els missatges d'advertència sanitària ocuparan un 65% de la superfície dels paquets, actualment ocupa un 50%, mentre que la CE proposava que ho fessin en un 75%. Els missatges combinaran text i imatges per informar sobre els efectes nocius del tabac.

L'acord dels ministres de Sanitat incorpora modificacions en els punts més polèmics de la directiva. S'ha eliminat del text la prohibició dels cigarrets 'slim' (prim) i s'ha pactat un període transitori de tres anys, a partir de l'entrada en vigor, per a la prohibició de cigarrets mentolats i dels additius de sabor. La directiva també prohibeix la venda de tabac per internet.

El text haurà de ser aprovat ara pel Parlament Europeu i es preveu que entri en vigor el gener del 2014.

Protesta dels estancs

El 18 de juny, més de mil estancs de Barcelona van mostrar cartells de protesta contra aquesta nova directiva, que, segons la Unió Provincial d'Estanquers, inclou "iniciatives molt exagerades".

Els estanquers alerten que l'aprovació d'aquesta directiva es traduirà en "comerç il·legal i contraban de tabac", a la vegada que es posa en perill la supervivència econòmica del sector. El lema esgrimit a les samarretes dels protestants era "Estimat eurodiputat: la directiva del tabac de Brussel·les amenaça el nostre futur".

stats