Societat 28/12/2010

Rocío Sánchez-Carrión: "Els pares han de saber agafar-se els seus moments per a ells"

Suport Rocío Sánchez-Carrión forma part de l'equip de neuropsicòlegs de l'Institut Guttmann i atén tant els pacients com els familiuars.

Maria Ortega
1 min

Què aconsellen a les famílies que acaben de saber que s'hauran de fer càrrec d'un familiar dependent?

Són bàsiques les pautes d'autonomia. Ningú es pot passar 24 hores al dia pendent d'una altra persona. Per als pares a vegades és difícil delegar l'atenció dels seus fills, però és fonamental que es reservin moments per a ells, encara que siguin estones curtes per anar a fer un cafè.

I preparar-se per quan es facin grans?

Sí, aquesta és una altra decisió important, però no se sol veure al primer moment. És un procés més progressiu. És important que es plantegin això: "I quan jo no hi sigui, què?" Si la persona dependent té germans, sempre és més fàcil, però cal pensar en un tutor legal o alguna solució que en garanteixi el benestar, com una residència.

Quin és el punt més difícil de portar per als familiars?

Si ha estat un accident o una causa sobtada, sol ser dura la primera acceptació, perquè després del xoc hi comença a haver millores i és fàcil pensar que tot tornarà a ser com abans, però hi ha aspectes que no es recuperen.És difícil quan el porten a casa i veuen el dia a dia.

stats