Societat 31/08/2011

Una pastilla per protegir-nos del sol, possible gràcies al corall

Un grup de científics britànics estudien la possibilitat d'incloure la defensa natural contra els rajos ultraviolats del corall en una píndola comestible per als humans, que podria sortit al mercat en els propers cinc anys i compliria la funció de protector solar per a la pell i els ulls

Redacció
2 min
Escull de corall a la costa de Queensland, al nord-est d’Austràlia / Wikipedia

BarcelonaUn grup de científics britànics podrien revolucionar el mercat de la protecció solar amb una pastilla que, basant-se en la defensa natural contra els rajos ultraviolats dels coralls, podria evitar les cremades solars en els humans, segons explica The Guardian. La pastilla, que proporcionaria una pantalla protectora tant per a la pell com per als ulls, podria sortir al mercat en els propers cinc anys.

El primer pas per tirar endavant la meta científica ha sigut descobrir com funciona aquest mecanisme innat dels coralls. L'equip de científics del King's College London, amb el doctor Paul Long al capdavant, es va desplaçar fins a la Gran Barrera de Corall d'Austràlia i, després de tres anys d'investigacions, ha pogut desxifrat el procés genètic i bioquímic que explica el funcionament de la defensa natural d'aquesta espècie marina invertebrada. El motiu rau en les microalgues que viuen amb simbiosi amb aquesta espècie marina. Segons sembla, les algues que habiten a l'interior del corall tenen un component que, un cop traslladat al corall, es transforma en una mena de protector solar que beneficia ambdues espècies, així com també totes aquelles que se n'alimenten. La fita dels científics és copiar el codi genètic que utilitza el corall per fabricar aquests components i reproduir-los sintèticament al laboratori. No obstant això, abans de materialitzar els seus descobriments en una pastilla consumible, els científics tenen previst provar una loció corporal que contingui els mateixos components trobats en el corall.

La recerca, finançada pel Biotechnology and Biological Sciences Research Council, podria derivar també en el desenvolupament de cultius resistens als efectes del sol, que podrien augmentar l'abastiment d'aliments a nivell mundial.

stats